Merg pe jos până la metrou să mai recuperez la pași. Iar am rămas în urmă în grupul de prieteni din aplicație. Și dacă aș fi luat tramvaiul o stație, mare diferență. Ce mizerie campania aia cu STB. Au și ei câteva otokare cu aer condiționat și se laudă cu asta. Tramvaiele sunt niște conserve sleite lăsate în soare, troleele au doar curent (pentru că au geamuri deschise și pentru că circulă pe curent, te-ai prins 😅), iar la autobuze e după noroc. Nu că la metrou e mai bine, cred că de câțiva ani încoace nu mai funcționează aerisirea cum trebuie că-i aer încins și-acolo. Plus că suntem mii de oameni non-stop în cârtiță.

Îmi povestea cineva în weekend că-n Singapore sunt zone pe trotuar cu aer condiționat. Cum naiba să consume atâta electricitate în gol? Nu găsesc detalii pe net despre subiect, dar rămân cu invidia. Măcar de-am avea niște boscheți, niște plante, niște amărâți de copaci în jungla asta de betoane, ceva să dea senzația de puțină răcoare. Sunt convinsă că e un efect placebo acolo care ne-amăgește numai la vederea unei insule verzi. N-or fi nebuni milanezii, cu cel mai mare centru de business din Italia, să facă clădiri îmbrăcate în plante. Într-un oraș din China s-a studiat cum bate vântul și ce curs au apele pentru a face culoare de aer să bată briza prin oraș (sursă).

Ei, dar noi avem o țară frumoasă, cu deltă munte mare, de toate, ce o tot compar cu altele. Așa e, exagerez și eu. Cui nu-i place să fie picurat de la aerele condiționate când trece prin canionul urban creat de blocuri și poduri? Eu mi-aș dori numai mai puține mașini în trafic și mai multă verdeață. Există aparent un proces care se numește evapotranspirație, unde apa evaporată de la plante reduce temperaturile din aer. Sau să muncesc la distanță din vârf de munte, cu semnal full la net. Nu am pretenții prea mari.

Voi cum mai rezistați zilele astea în oraș?

Foto: Abir Sultan/EPA

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.