E început de lună, început de quarter, început de săptămână, ai tot contextul să te apuci să faci bugetul ăla. Dacă ești autodidact/ă, îți recomand cartea lui Dave Ramsey – Total Financial Makeover / Transformare financiară totală pentru a te învăța cu bugetul.
Puțin context: Dave Ramsey este numele cel mai popular de pe toate grupurile de frugal lifestyle de pe Facebook (probabil urmat îndeaproape de Marie Kondo). Tipul are și o emisiune online: The Dave Ramsey Show, merită să dai play la câteva clipuri, are niște răspunsuri foarte sincere și directe. Disclaimer: tot conținutul lui este targetat pentru americani, așa că e posibil ca anumite lucruri să nu-ți fie utile.

În afara influenței culturii economice din SUA, oricum principiile de bază sunt valabile întru totul oriunde pe lumea asta:

Trebuie să muncești pentru bani, îmbogățirea nu vine peste noapte. Trebuie să ai grijă la ce cheltuiești. Trebuie să economisești. Trebuie să investești.

Este responsabilitate ta să ai grijă de viața ta. / It’s your job to manage your life.

Dacă nu le spui banilor ce să facă într-un buget, ei vor pleca. / If you don’t tell the money what to do in a budget, they “leave”.

Ai vazut vlogul despre 10 Lucruri Pe Care Nu Mai Dau Banii?

Dacă vă gândiți să cumpărați cartea asta, luați varianta workbook – pe lângă listarea fiecărui pas din procesul de transformare, sunt întrebări, tabele, liste, care ajută să-ți pui ordine în bani.

Cei 7 pași către transformare financiară de mai jos

  1. 1000$ într-un fond de urgență (nu-i ține atât de la îndemână încât să ajungi la ei când vine comanda de pizza)
  2. Debt snowfall: plătește toate datoriile, de la mici la mari
  3. Strânge o sumă care să-ți asigure traiul pentru 3-6 luni
  4. Pune 15% din venitul lunar pentru pensie
  5. Strânge pentru educația copiilor (valabil americanilor, dar poți adapta)
  6. Plătește-ți casa
  7. Build wealth & give

Iar dacă nici asta nu te-a prins, si toată sumedenia de bloguri nu ți-e de ajutor, știu că cei de la BCR au un proiect de educație financiară adresat atât copiilor, cât și adulților. Nu am link direct să te îndrum mai departe, că știu de la cineva care face cursurile astea, dar mă informez și revin. Inscrierile se fac aici la Scoala de Bani.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.