Pofta de a merge la teatru mi-a venit vineri după masă, datorită unei bune prietene. Am avut ghinion în acea seară și nu am mai găsit bielete. Noaptea ne-a prins într-un bar cu live band și tricouri de fotbaliști pe pereți.

Ieri dup-amiază m-a căutat un prieten, că am chef să merg la teatru, nu vrei să vii? Vin, de ce să nu. Uite ar fi ăsta sau ăsta. Hai la ăsta, că descrierea este intrigantă. În ultima perioadă m-am tot gândit la consecințele acțiunilor mele și la alegerile pe care le fac, așa că alegeri ce par bune, dar se dovedesc apoi erori fatale m-a pus destul pe gânduri.

“Blazonul” este prima piesă de teatru într-o limbă străină (idiș) pe care am văzut-o. Eram foarte încântată când mai auzeam un cuvânt în germană sau engleză pe care îl știam.

Nu aș putea să apreciez această piesă complet pentru că mi-a fost greu să urmăresc actorii și subtitrarea simultan. Mi-au scăpat din vedere gesturi și reacții pentru că eram cu ochii în ecran, încercând să înțeleg ideea piesei și legătura acțiunii cu descrierea de pe net.

Despre ce a fost vorba: despre degradarea unei mari familii, despre acceptarea morții mamei, despre munca și dedicarea unei vieți pentru ascensiune socială, despre cum ceva își poate pierde renumele atunci când este alăturat cu ceva dintr-o categorie inferioară.

Roze este fată de birtaș care a muncit toată viața pentru a avea foarte mulți bani și pentru a-și câștiga un nume. Se mărită cu moștenitorul unui titlu important al unei familii importante în zonă. Ea pentru titlu, familia lui îl forțează pentru bani. Satisfăcută că i s-a îndeplinit dorința de o viață, uită de unde a plecat, cine a fost și alături de cine trăise. Îl consideră pe verișorul ei un simplu vlăjgan care nu merită să intre în noua ei familie, în neamul Groisglik. Din păcate, ea nu a înțeles că pentru familia Groisglik, titlul s-a pierdut prin asocierea cu o familie de birtași, iar Blazonul sau familia nu mai reprezenta nimic din ce fusese odată.

Finalmente, tema a fost ușor atinsă. Mai important cred că este conștientizarea consecințelor unei alegeri. Piesa mi-a plăcut și nu prea. Mă bucur că am văzut-o, dar nu aș mai avea o dată răbdarea.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.