Sau…?

Prima experiență pe care mi-o amintesc drept “voluntariat” e din clasa a V-a, când ne-a scos afară din clasă la ora de diriginție să plantăm flori în parcela clasei noastre. Bineînțeles că nu știam pe atunci despre ce era vorba, știam doar că și eu contribuiam cumva la un rezultat pozitiv din comunitate. Mna, se pare că am rămas în cap cu ideea de a contribui la dezvoltarea bunurilor publice prin ceea ce fac și așa am adunat câțiva anișori de voluntariatul în bunul public căruia îi spunem Educație.

Am prieteni care nu înțeleg care-i faza cu voluntariatul și de ce să faci ceva pentru care nu ești plătit, eu cred că voluntarul deprinde niște competențe transversale gratuit, însă asta e deja altă discuție. Am alți prieteni care, o dată cu terminarea facultății/angajarea au zis stop voluntariatului și s-au desprins din mediul ONGurilor destul de brusc – nu știu cum au rezistat schimbării. E o plăcere aproape sadică – să lucrezi până spre dimineață la proiecte de voluntariat, pe care cauți să ți-o satisfaci mult timp și după, însă îți iese mai greu.

Mai am alți prieteni care continuă să facă voluntariat și după momentul X, al maturizării bruște datorate diverselor evenimente. Unii dintre ei se implică în campaniile de CSR ale corporațiilor la care lucrează, alții colaborează cu ONGuri și se implică în activități pentru copii din mediul defavorizat, iar alții au continuat cumva activitatea derulată în trecut, transformându-și statutul de voluntar în cel de ONGist și câștigându-și traiul luptând și pentru cauza în care crede.

Cred că o dată ce ai prins gustul voluntariatului, al rezultatelor acțiunilor tale pentru comunitate și al spiritului de a face bine, nu ai cum să spui gata, s-a terminat. Nu susțin ideea de a face voluntariat până la bătrânețe și de a trăi pe banii părinților la nesfârșit. Îmi place însă să cred în continuitate și în faptul că vârsta, facultatea sau jobul nu sunt indicatoare pentru acțiunile pe care le facem pentru că simțim că trebuie să fim acolo și să ne implicăm pentru cauza în care credem.

Care este povestea voluntarului din tine?

sursă foto 

ps: am descoperit pagina de facebook Cariere cu Cauze, care promovează joburi în ONGuri, poate te interesează

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.