La începutul anului vă povesteam că mi-am găsit o provocare literară pentru anul 2016: O carte scrisă de o femeie pe lună, pe o perioadă nedeterminată. E ceva de lucru la integrat cărți beletristice în programul de zi cu zi, dar rezolvăm noi. Pentru prima recenzie din serie avem: How To Be a Woman, de la Caitlin Moran.

Caitlin Moran este autoare britanică și jurnalistă la The Times. S-a născut în 1975 și trăiește în Londra. Aceste informații ne ajută să o încadrăm într-o categorie de vârstă și să înțelegem ce-i cu sarcasmul britanic nemaipomenit. Din seria cărți mișto despre femei mai avem Moranthology (2012) și How To Build a Girl (2014), iar anul acesta a lansat și Moranifesto. Vă recomand să o urmăriți și pe recenzie-caitlin-moranTwitter.

Cartea How To Be a Woman a fost publicată în anul 2011. Titlul te face să te gândești la încă un volum din categoria cum să treci prin viață cu cărți motivaționale. Este într-un fel motivațională-inspirațională, numai că nu pe direcția obișnuită. Embrace your inner self cu un pahar de vin și pornește la treabă.

Cartea este practic despre cum e să fii o femeie. Orice travestit ar trebui să o citească. Este povestea fiecăreia dintre noi de când au început să ne crească sânii și apoi când ne vine menstruația pentru prima dată, de la primele machiaje la primele cumpărături pe banii noștri, de la primele relații la primul copil. (Și aici am lăsat cartea, cu promisiunea personală că o voi relua atunci când va fi cazul.) Apoi mai este capitolul despre pornografia descoperită de copii care nu-s pregătiți de adulții din jur și care se așteaptă ca sexul să fie ca-n filme. Și partenerul să arate pe măsură. Big fail there!

Ei bine, amintiți-vă (sau imaginați-vă) toate aceste cadre povestite cu accent britanic și cu umorul caracteristic.

What is “fat” and “not fat.” And it is:

“Human-shaped.”

If you look recognizably, straightforwardly, human – the kind of reasonable figure a ten-year-old would draw, if asked to sketch a person in under a minute – then you are fine.

Pagina 106

Women know that a woman dressed in a relaxed casual, or even scruffy manner in the workplace is likel to be considered far less serious about her work than a male peer dressed in exactly the same way. Chicks in jeans and sneakers don’t get promoted. Men in jeans and sneakers do.

Pagina 203

Recomand How To Be a Woman pentru că e despre feminism. Cu cartea asta devii feministă fără să-ți dai seama pentru că empatizezi cu atâtea zeci de situații (nu chiar cu toate, partea cu sângele e puțin cam mult) și realizezi că și dacă ai vrea să fii misogină, nu te lasă natura și corpul.

Cartea este savuroasă. Mi-ar plăcea la nebunie să o traduc, dacă este vreo editură care să vrea s-o publice. Până atunci, versiunea în limba engleză este pe books-express.ro.

Citește povestea provocărei literare

Share Button

1 Comment

StudioGalati · February 19, 2016 at 2:38 pm

Chiar m-ai facut curioasa . Merci . App : Ai un blog de calitate. 🙂

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.