În 2018 mi-am pus ca plan să fac sport de cel puțin 2 ori pe săptămână. Mi-a fost greu să-mi găsesc cadența asta, părea că nu am timp niciodată. La final de 2019 ajung uneori să fac sport de 4 ori pe săptămână. S-a făcut timp.

În afară de cei 4 ani și ceva de arte marțiale, nu am avut niciodată constanță în a face sport. Am multe pretenții care m-au oprit de-a lungul timpului, în primul rând pentru că nu-mi place ideea de sală (poate doar de mese). Trebuia să găsesc un sport care să-mi placă, dar unde să fiu și în mișcare (de aia nu știu încă șah). Să fie cu oameni care-mi plac. Să pot alege eu când să merg.

Când cauți, și găsești. În momentul când i-am găsit-o pe Adelina pentru yoga, prietenii pentru squash, bazinul & antrenorii din Regie pentru înot, nu am mai avut decât scuza timpului.

Așa am descoperit că de fapt nu timpul disponibil este o problemă, ci obiceiurile pe care le am. De exemplu, atunci când mă culc la miezul nopții, nu am cum să mă trezesc devreme pentru înot. Așa că, decizie mică cu încă o decizie mică m-au făcut să-mi schimb obiceiuri și să-mi fac timp. Este un proces încă în lucru.

Un prieten m-a învățat că 1>0, adică faptul că faci ceva, oricât de mic, este mai mult decât să nu fac nimic. Încă mai am de îmbunătățit, de aceea am scris la început să ajung uneori să fac sport de 4 ori pe săptămână. În loc să mă lamentez că am dormit mult și nu am înotat, accept să-i acord corpului meu odihna pe care o căuta, încerc să-i optimizez condițiile în care-l supun la efort, și fac mișcare acasă.

Alt exemplu, îmi făcusem un obicei să mănânc mai puțin decât o porție întreagă pentru că nu fac mult efort stând toată ziua la birou, iar creierul meu nu rezolvă ecuații care să ardă așa de multe calorii. Însă, în zilele solicitante, îi dau corpului meu câtă mâncare vrea, să aibă ce să consume și să aibă energie. Așa mi-am găsit eu echilibrul.

Iar astfel de micro-decizii, să mă culc mai devreme sau să mănânc mai bine, sunt elemente care mă ajută să fiu genul de persoană care face sport. Am descoperit treaba asta în cartea Atomic Habits (James Clear are și un newsletter bun aici), că modul în care ne identificăm ne face să luăm decizii în aceeași direcție, și m-am bucurat că-mi propusesem inconștient să fiu mai sportivă.

S-ar putea să sune clișeic tot ce-am scris mai sus, cu schimbat de obiceiuri micro și legea atracției. Dar eu nu am tăria să fac o schimbare în comportament peste noapte, acesta este rețeta mea pe care o prepar în fiecare dimineață ca să mă conducă unde-mi doresc.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.