Ați văzut și voi că suntem foarte mulți tineri care dețin un aparat foto performant în zilele noastre. Majoritatea dintre noi sugem la ce încercarea noastră de a părea profi.

Scriu textul acesta la persoana I pentru că nu mă încadrez în aceeași categorie. La 16 ani l-am bătut pe tata la cap să-mi ia un aparat foto profi, iar când am împlinit 17 ani, am primit un Nikon D60 cu care lucrez și acum. Până atunci, mă jucasem cu un Trust și un Olympus vreme de vreo 4 ani.

Noi trăim în alte vremuri. Mă enervează tare mult la fotografii experimentați (a căror muncă o respect, de altfel) că ne iau peste picior pe noi, pentru că trăim în alte vremuri. Fotografia este un hobby care cere investiții, mai mici decât erau în urmă cu 20 ani, dar sunt totuși niște bani. Da, veteranii munceau serios să învețe fotografie, dar când o învățau, erau cineva, pentru că nu mai erau mulți pasionați de foto pe atunci, că sculele nu se găseau (cred eu) pe toate drumurile, cum se găsesc acum.

Oricum, este fantastic să citești în interviurile luate acestora cum lor li s-a dat pe mână aparatul de când erau mici.  Î: De unde pasiunea pentru fotografia? R: De când eram mic tata avea/mi-a luat un … și așa mi-a trezit și mie curiozitatea pentru această artă magnifică. 

Da, bullshit. Ați fost la fel ca noi, numai că erați mai puțini. Știm că ați trăit în alte vrmeuri, că n-aveați photoshop, că că că. Așa și? Noi avem ocazia să ne afișăm pozele peste tot, să le vadă o lume întreagă. Înainte nu era așa. Noi putem găsi surse de inspirație peste tot, înainte chiar trebuia să ieși din casă pentru a fi inspirat de un cadru al naturii.

Cred că este important să înțelegem că ceea ce facem este mai întâi pentru noi, apoi pentru ceilalți. Întâi de toate, trebuie să transmitem ceva prin cadrul surprins pe senzor. Trebuie să învățăm regulile, să le aplicăm sau nu – după dorințe – dar mai întâi de toate să ne exprimăm sentimentele prin acea fotografie.

Suntem mulți tineri care avem un aparat foto performant, suntem mulți care știm regulile fotografiei, care facem niște poze rezonabile și corecte, care primim bani pe munca noastră, dar suntem atââât de proști pentru că am uitat că ar trebui să fim artiști.

Personal, îl  admir mult pe Alex Mihai C pentru că are cojones să exprime în fotografiile sale exact ce simte și ce dorește.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.