Săptămâna trecută am fost la un eveniment din umbrela Decât o Revistă, care a marcat încheierea primul sezon din newsletterul Actualizator. Au fost 6 colaborări cu Cristina Chipurici, despre Digital Control. Le găsiți aici.

Evenimentul a luat forma unui nou newsletter, unde Cristina a prezentat contextul de business în care noi suntem produsul social media. În a 2a parte au fost discuții la fiecare masă, pe baza unor întrebări (despre recunoștință, aplicația fără de care nu poți trăi ș.a.). Am încheiat cu o rezoluție despre obiceiurile noastre de digital.

Toată lumea face deja pași spre control digital

Am fost 10 persoane la acea masă, și aproape toată lumea era deja conștientă de consumul excesiv de aplicații. Unii își închiseseră deja Facebook, alții povesteau cum rezistă un weekend fără telefon. Întrebarea a apărut rapid: ce căutam noi acolo dacă deja știam efectele negative ale consumului de digital în exces?

Avem nevoie de confirmarea alegerilor pe care le facem.

În mod activ, dincolo de algoritmii care ne recomandă conținut asemănător cu cel pe care-l consumăm. Avem nevoie de interacțiuni în lumea reală, cu oameni adevărați, care sunt pe același film cu noi. Să citim cărți pe acest subiect, să mergem la evenimente. Un soi de algoritm analog.

Cum am ajuns acolo

Am trecut prin experiența asta când descopeream minimalismul. Aveam nevoie reală să văd oameni relaxați cu dulapurile goale pentru a nu cumpăra impulsiv kkturi. Succesul se măsoară prin confirmarea acțiunilor tale de către comunitate, iar eu aveam nevoie de o comunitate care să mă ajute întru un stil de viață cumpătat.

În acel context, a venit și ideea de digital decluttering. Am început să citesc despre consumul cumpătat de digital, am descoperit newsletterul Cristinei, am mers la un workshop de-al ei. Am intrat într-o comunitate preocupată de obiceiul de a lăsa telefonul deoparte, și ai ocazia să o descoperi și tu, te poți înscrie la workshopul Cristinei aici. Probabil că unele lucruri pe care le va menționa le știi (sau intuiești) deja, însă atmosfera de la fața locului va merita tot efortul.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.