Un adult mi-a spus că societatea se schimbă începând din comunități mici, și nu direct la București, prin anul 2009, când abia descopeream voluntariatul. De atunci și până astăzi am adunat zeci și zeci de articole în care vă povestesc despre cât de life changing este să contribui la schimbarea lumii, cu speranța că vă voi convinge măcar să vă gândiți la asta.

Cu background de voluntariat de vreo 6 ani, mi-este în sânge să sprijin orice fel de mișcare care implică orientarea celor mai tineri decât mine înspre zona de educație non-formală, oferită de astfel de activvități.

Pe la începutul anului, am primit un mesaj de la Bogdan Istrate, project manager al programului Voluntar de Tecuci, să-mi zică una-alta despre ce fac ei și să mă întrebe dacă n-aș vrea să fiu parte din juriu pentru Gala Voluntarului. Normal că am zis da instant. Recunosc, others vouched for them și atunci când știu ceva despre ceva, mi-este mai ușor să fiu deschisă. Anyway, cu răbdare și mare curiozitate am așteptat informații despre candidații la această gală pentru a descoperi cât de ignorantă am rămas și câte minuni fac copiii din ziua de azi. Implicare, inițiativă, creativitate – pe toate le au și-mi doresc din tot sufletul să ajungă adulți cel puțin atâta de mișto pe cât mă aștept 🙂

De aceea mi-a fost greu să notez cumva implicarea lor, fiecare aduce un plus valoare societății în felul său și apoi, vorba aia:

voluntari

Îmi pare tare rău că nu am reușit să aliniez stelele mai bine și nu am ajuns la gală, mi-ar fi plăcut să-i cunosc pe organizatori, să-i felicit pe profesorii implicați și să-i aplaud pe fiecare dintre voluntari pentru toată implicarea lor. Prin munca acestor câțiva oameni (câteva sute, actually), se poate schimba lumea, începând de acasă.

Semper Musica este o asociație care a apărut în anul 2013, este finanțată de fundația MTV Staying Alive și MAC AIDS FUND (+alți finanțatori în funcție de proiect), și care educă în mod non-formal adolescenții din multe orașe din țară. În Tecuci sunt prezenți din anul 2014, când au făcut proiecte de conștientizare a HIV cu elevii de la Spiru Haret, iar din 2015 îi implică pe elevi în mai multe domenii prin care pot ajuta comunitatea. Iată cum, în cuvintele lor:

– organizarea a 5 targuri de voluntariat in toate cele 5 licee tecucene
– organizarea de stagii de voluntariat adresate liceenilor: 300 de liceeni au voluntariat pana in prezent
– dezvoltarea de brigazi de voluntari care sa continue organizarea de activitati la nivelul orasului – 5 brigazi dezvoltate, cate 1 pentru fiecare liceu
– participarea brigazilor la Circuitul – Miscarea tinerilor impotriva discursului instigator la ura, o initiativa prin care 30 de liceeni, cei mai activi, au vizitat 4 asociatii si fundatii din Bucuresti care lucreaza cu diferite grupuri vulnerabile: Agentia Impreuna – romi, Asociatia Romana Anti-SIDA: persoane care traiesc cu HIV si consumatori de droguri, Fundatia Estuar: persoane cu probleme de sanatate mintala, Fundatia Romanian Angel Appeal: copii cu autism. De asemenea, tinerii au beneficiat si de o sesiune despre influenta discursului instigator la ura asupra grupurilor vulnerabile, sesiune livrata de Andre Dobre, ofiter monitorizare si evaluare in cadrul Fundatiei Romanian Angel Appeal si membru in Consiliul Director al Organizatiei Cercetasii Romaniei
– organizarea Galei Voluntarului Tecucean pentru recunoasterea meritelor celor mai activi voluntari
– organizarea unui targ public de voluntariat adresat adultilor din oras.
Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.