Unii numesc acest stil de viață frugal, pe când noi îl cunoaștem pe neaoșul zgârcit. Fie că e vorba de lipsa banilor, de modul în care apreciezi un lucru sau de faptul că strângi banii pentru alte lucruri, vei primi cel puțin o sprânceană ridicată pentru că nu vrei să dai banii pe lucruri precum cele de mai jos. Eu m-am împăcat cu mine și nu las altora ocazia să mă facă să mă simt prost pentru ce fac cu banii mei, și nici tu nu ar trebui.

Dacă ai dat ajuns aici cu gândul uite o ocazie să văd la ce pot să mai renunț, sper să-ți fie de ajutor, iar dacă mai ai alte sugestii, nu ezita să le lași în comentarii 🙂

Apa

Crescând la țară, cu fântână în curte, am avut 2 idei: de ce să dau banii pe apă când e gratuită în pământ și ce gust nașpa are apa de la oraș. După câțiva ani în care am cumpărat apă îmbuteliată (și mă simțeam prost pentru toate sticlele de plastic), am luat o cană care filtrează apa de la robinet. În perioada mai caldă iau apă cu mine într-o sticlă în geantă și nu mai apar ocazii să cumpăr apă când sunt pe stradă.
💸 3lei x 7 zile = 21 lei/săptămână care mergeau pe apă 

Cablu

Am un televizor în casă și am ales la un moment dat să pun și cablu, ca să fie. Treceau săptămâni întregi fără să dau drumul la TV, și asta nu pentru că ar fi muuulte mizerii, dar sunt prea multe reclame, mult conținut care nu-mi place, așa că de ce nu Netflix & YouTube?
💸 30 lei/lună

Cosmetică

Pe lângă faptul că nu mă complic cu păr vopsit sau cu unghii false din prea multă lene, duc confortul mai departe până la a-mi fi greu să respect o programare lunară (fetele de la Nomasvello îmi atrag mereu atenția că merg prea rar). Ei, din acest context a venit și obișnuința de a-mi face ritualurile cosmetice acasă (epilat, pensat, măști, mani-pedi), în confortul băii personale.
💸 150lei/lună minim

Reviste

Hehe, aici povestea începe de când eram în generală și cumpăram săptămânal Bravo, Bravo Girl, Cool Girl, iar mai târziu Cosmpolitan, Glamour, Elle și altele. Stăteam cu orele să devorez articolele, pictorialele și reclamele. Aveam impresia că dacă nu folosesc fix deodorantul recomandat de nu știu cine, o să fiu cea mai împuțită persoană. Apoi am descoperit că asta se cheamă PR 🙂 Apoi am mai descoperit Lookbook, Pinterest, bloguri și Instagram, așa că pasiunea pentru reviste s-a dus, iar acum mai am în casă doar ofertele de la Mega pe care curăț cartofi.
💸 25lei/lună minim

Pungi

Vă dau punguță? este laitmotivul oricărui magazin din țara asta și nimic nu mă bucură mai mult decât eco-taxa care ne pune să dăm ăia 30 de bani pentru fiecare pungă. Ăsta e primul pas pentru a renunța la punga cu pungi :)) Nimic nu mă enervează mai tare la casa de marcat decât momentul când îmi dau seama că nu am nicio pungă de pânză la mine și nu-mi încap cumpărăturile în geantă. Fac tot ce pot să evit asta prin a arunca cel puțin o sacoșă de pânză prin fiecare geantă când plec de acasă.
💸 0.35×5 = 1.75/săptămână minim

Transport

Când am primit mailul de la UBER că sunt client VIP, mi-am dat seama că ceva este în neregulă. Apoi am verificat tabelul cu cheltuieli și mi-am dat seama că ajunsesem să cheltuiesc mult mai mult decât aș fi vrut (>200 lei) într-o lună, doar pentru că eram prea leneșă să plec mai devreme de acasă. Pe lângă asta, normal că aveam și abonament la RATB și metrou (50 + 70lei), deci frecam niște sume din pură comoditate. Nope, acum taxiul sau uberul sunt opțiuni doar dacă plec târziu din oraș sau apare ceva neașteptat, am picioare, bicicletă, RATB și metrou.
💸 200lei/lună

Cărți

Cărțile sunt un subiect sensibil pentru mine – îmi plac librăriile, citesc despre cărți și ador târgurile de carte. Cu toate astea, mi s-a luat să îmi dau seama că iau cărți slabe din cauza ofertelor, pe care apoi doar le plimb de colo. Apelez la biblioteci și kindle, iar atunci când cumpăr o carte, este una pe care chiar mi-o doresc în format fizic (precum Bawse).
💸100lei/lună

TOTAL aproximativ de bani care zboară 💸: 600 lei/lună

Recunoaște, când citeai pe diagonală lucrurile astea, te gândeai ce mai contează 3 lei acolo? Well, contează zi de zi și afectează bugetul lunar când le aduni pe toate.

Mai lucrez la a mai renunța la lucruri care nu mă încântă pe termen lung prea mult, dar voi scrie despre ele când va fi cazul.

Sper că listuța de mai sus te inspiră să vezi altfel pe ce dai banii, iar dacă mai ai sugestii pentru noi, nu ezita să le lași mai jos!

Aruncă un ochi și peste:

Câțiva pași să nu mai trăiești de la un salariu la altul

Share Button

1 Comment

George Leurzeanu · March 11, 2018 at 9:47 pm

Foarte bune sfaturile tale, legat de apa ar fi utile niste teste pentru apa de robinet de Bucuresti dupa ce trece prin diferite aparate de filtrare pentru a vedea totusi cat de potabila iese, fara filtru este groaznica, am testat eu.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.