Cred foarte mult în puterea oamenilor de a învăța, a evolua și a-și schimba părerile de-a lungul timpului.

Iar o chestiune care a început să mă zgândăre este judecarea oamenilor în funcție de o chestiune punctuală pe care o știm despre o persoamă, dintr-un anumit punct al vieții.

Gen, dacă știi că în studenție mergeam la petreceri, să ai impresia că sunt o mare petrecăreață. Încă îmi place KFC, dar nu prea mai sunt ok cu consumul de carne.

Iar chestiunea aceasta este ușor de generalizat. Cum poate Gabriela să promoveze mâncatul sănătos, când până mai ieri promova fastfood.

Punctual:

  1. nu se resping complet una pe alta. e nevoie de echilibru în toate. așa că la prânz bagi aripi picante, seara sălățică.
  2. de ce să nu încerci chestii noi și să-ți placă? știți ce bun e tofu?
  3. nu ai de unde să știi ce s-a întâmplat de ieri până azi. iar acest topic este cel mai sensibil.
  4. sunt femei care resping feminismul. o caracteristică obiectivă nu înseamnă automat un mod de gândire.
  5. ne schimbăm părerea.

4. Deși suntem destul de activi în a ne documenta viețile pe social media, nimeni nu arată absolut tot ce se întâmplă în viața sa. Chestiile nasoale le lăsăm deoparte. Așa că s-ar putea să nu vezi că ceva medical* mă împiedică să mai mănânc fastfood și că mi-am dat seama că salatele pot fi chiar delicioase, așa că le laud.

5. Am luat ca exemplu mâncarea fastfood pentru că e destul de ușor de înțeles, dar principiu la orice. Ne documentăm pe un subiect, mai aflăm ceva de la unii-alții, și ne dăm seama că modul în care judecam lucrurile nu este neapărat corect. Așa că ne schimbăm părerea despre un subiect. Sigur că dacă ne schimbăm în fiecare zi părerea, devenim penibili și de neîncredere – dar asta-i altă discuție.

Lucrurile sunt prea rar în alb și negru. Sunt miliarde de nuanțe de gri la mijloc, iar acolo ne aflăm de cele mai multe ori.

Așa că, rugăminte: următoarea dată când vă vine să spuneți despre cineva „bine că acum nu-i convine, dar știu că acum 2 ani făcea X”, să săpați bine în amintiri și să vedeți dacă persoana respectivă nu și-a schimbat comportamentul, iar voi erați prea ocupați să observați asta.

*nu e cazul, slavă cerului!

sursă foto

Share Button

2 Comments

Emil Calinescu · June 11, 2020 at 8:39 pm

Depinde cine e acea persoana si de ce si-a schimbat comportamentul. Daca, in sens invers, injuri mecul si dupa 2 ani le faci reclama, e relevant daca ai inceput sa mergi si sa mananci la ei?

    Gabriela · June 11, 2020 at 9:46 pm

    Depinde de ce-l înjuri :)) Dacă-i apreciezi pentru că folosesc ingrediente locale și-ți plac cartofii lor prăjiți, de ce să nu lauzi și mecul.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.