~ Jane Austen – “Emma” – am citit-o in engleza, e foarte posibil sa imi fi scapat unele pasaje. Nu pot spune ca m-a ‘lovit’. Probabil din cauza limbajul arhaic si topica diferita a sintaxei.
Pe scurt, e vorba de Emma, care nuare nimic mai bun decat sa cupleze diferite cu diferiti. Dupa multe incercari cu Harriet, la un moment dat a crezut ca acasta il vrea barbat pe cel pe care il iubea ea, s-a dovedit ca nu era asa, iubea pe altul, everybody is with everybody, everyone lives happily ever after.
Am vazut apoi si filmul, mi-a placut, a ilustrat cam ce aveam eu in cap.

“Think at the past only if his memory brings you joy.”
“No charm is more powerfull than the beauty of the soul.”

~ Agatha Christie – “Le crime de l’Orient Express”
~ Agatha Christie – Dix petits negres

Amandoua sunt romane politiste (sunt mai usurele si de aceea le-am ales pentru lectura in franceza). Actiune usoara, care te tine captivat pana la sfarsitul povestii. Pentru asta, multe laude scriitoarei. Le consider ‘carti de calatorie’, te tin departe de drumul lung si nici nu-ti dai seama cand trece timpul.

~ Mihail Drumes – “Elevul Dima dintr-a saptea” – este o carte speciala. Dincolo cu puerilul vis al calatoriei transoceanice si infiintarea Grigoridei, mesajul este unul foarte bun de luat in seama: prin ambitie si inteligenta poti atinge orice tel iti propui. Grig Dima a ajuns singur (fara niciun sprijin din partea parintilor) sa ii schimbe opinia celui mai temut om de la minister. Asta e ceva!

“Viseaza cat poti. Si daca poti, nu te mai trezi din visare!”
“Afara este mai putin intuneric decat in mine.”…

~ Ute Ehrhardt – “Fetele bune ajung in rai, fetele rele ajung unde vor”
~ Ute Ehrhardt – “Fetele rele obtin tot ce vor, fetele bune nu pierd nimic”
M-au plictisit (scuze Miha, stiu ca ti-ar fi placut sa citesti altceva) pentru ca nu e de mine. Autoarea sustine pana in panzele albe ca femeia este mult mai buna decat barbatul, in orice imprejurare. Mi se pare o exagerare si o minimalizare a puterii sexului masculin.
Oricum, sunt doua carti de auto-motivare foarte bune pentru cele ce se subestimeaza.
Inecputul din “Fetele rele obtin tot ce vor..” m-a lasat cu gura cascata:

“Tatal si fiul sunt victimele unui accident de masina. Tatal moare, fiul este dus la spital, cu leziuni cerebrale grave. Baiatul are noroc: in acea clinica lucreaza o somitate in domeniul neurochirurgiei. Dar, cand il vede pe baiat, medicul rosteste niste cuvinte costernante: “Nu-l pot opera, e fiul meu!”
Va veti intreba cum e posibil asa ceva. Si abia dupa un oarecare timp de gandire veti gasi poate raspunsul corect: somitatea e mama baiatului.”

Stiu ca prezentarile sunt succinte, insa nu vreau sa prezint toata cartea/tot subiectul ei. Cine este cu adevarat interesat, o citeste 😉

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.