În urmă cu vreo 2 săptămâni scriam asta pentru liceeni. Acum vă arăt câteva fragmente din ce le-am spus bobocilor de la limbi străine, la Seminarul Introductiv by ASLS.

Această postare se adresează unui public major. Avem voie legal să bem alcool și să fumăm. Și mai ce pe lângă asta? Majoratul aduce cu el mai multe responsabilități decât conștientizăm. Avem niște obligații civice și sociale pe care ar trebui să le îndeplinim. Ar trebui să fim conștienți de problemele sociale și economice care au loc în jurul nostru, chiar dacă suntem încă întreținuți de părinți.

***

Ne întoarcem puțin în timp – în primăvara lui 1990, când toată lumea era fericită că se găseau banane și salam în alimentare. Studenții au ieșit în stradă și au strigat că aceea nu e democrație, e neo-comunism. Iliescu a adus minerii și mulți dintre studenți au murit. Vedeți filmul Piața Universității pe youtube. Care era diferența dintre studenți și mineri? Nivelul educației. Pentru că educația schimbă nația.

De-a lungul timpului statutul de student și-a pierdut din valoare. Știți și voi că „toată lumea face facultate în ziua de astăzi”. Este de datoria fiecăruia să-și asume acest statut și să reflecte prin el o valoare, pentru ca brandul lui personal să spună că nu este oricine care a terminat o oarecare facultate. Nu faceți asta de dragul studenției. Dacă nu vă place la FLLS, găsiți ce vă pasionează și îndreptați-vă energia în direcția respectivă.

În zilele noastre, sunt largi discuții despre drepturile și îndatoririle studenților. Asociații reprezentative, cum este ASLS în FLLS, luptă pentru apărarea intereselor studenților reprezentați. În fiecare facultate e la fel. Însă, pentru a pretinde ceva profesorilor, trebuie să ai baza. Iar atunci când un profesor îți spune că nu poate fi mai puțin dur atunci când studenții nu învață, nu ai ce să-i mai răspunzi.

Probabil că ați auzit de la prietenii voștri mai mari că e mișto în București, că-s multe cluburi, că la facultate te duci când vrei și că dai banu’ să treci anu’. Ei bine, la noi la FLLS nu-i chiar așa. Prezența este obligatorie 75%. Eseul nu-l faci de pe net, sau dacă ești mai breaz să iei din cărți fără să dai sursa, riști să fi exmatriculat. Trebuie să înveți continuu, să fii ceva mai mult decât mediocru. Efortul pentru un 9 de la liceu abia acoperă un 5-6 aici. Este un stil cu totul diferit. Faceți parte din sistemul academic și vreți să acumulați studii superioare.

Care este concluzia principală: băgați-vă mințile în cap și fiți serioși!

Dacă după 3 ani veți avea ceva cunoștințe, nu veți avea grija găsirii unui job. Micul secret este să nu stai numai cu nasul în cărți. Majoritatea companiilor multinaționale pun accent pe activitatea extra. Dacă nu știi ceva mai mult decât cuvinte într-o limbă străină, nu ajuți prea mult. Prin voluntariat dobândești skilluri care te vor ajuta pe termen lung. Nu vă gândiți că este muncă patriotică, am trecut de mult timp de asta. Este furat meserie gratuit pentru voi.

Maria Octavia / Asls.ro

Maria Octavia / Asls.ro

Vă spuneam că asociațiile studențești apără interesele studenților, însă nu pot face nimic dacă nu știu ce se întâmplă. Este de datoria voastră să vă cunoașteți obligațiile și mai ales drepturile, pentru ca atunci când ele sunt încălcate să strigați în gura mare asta.  Spuneți-le șefilor de grupă sau studenților reprezentanți despre problemele pe care le întâmpinați.

Din toată povestea asta ar trebui să vă dați seama puțin în ce v-ați băgat. Că se întâmple niște treburi serioase și că este alegerea voastră dacă să rămâneți ignoranți și să nu vă pese – Ignorance is bliss la urma urmei – sau dacă să vă implicați activ în ceea ce se întâmplă în jurul vostru. De ce? Pentru că aveti gură și pentru că aveți libertate. Sunteți tineri și nu aveți nimic de pierdut. Profitați acum de nebunia și curajul pe care le aveți pentru a schimba ceva în jurul vostru. Nu rămâneți impasibili și nepăsători. Reacționați. Fiți informați.

Legea Educației | Regulamentul Studentului | Statutul Studentului 

Share Button

8 Comments

Prietenul Nevazut · July 19, 2014 at 12:18 pm

Eu am o mare problema.

Cum se poate ca un reprezentant al studentilor de la o facultate despre care se spune ca se face carte nu stie sa se exprime in romana?

Inteleg, mesajul trebuie sa fie persuasiv insa nu trebuie neglijata nici cantitatea. De cate ori nu v-au spus profesorii sa mai cititi si din Dilema Veche, poate, poate, se mai lipeste si ceva de voi?

Cuvantul skill nu exista in romana. La noi, dobandesti abilitati. Hai sa nu masacram romana.

“Vă spuneam că asociațiile studențești apără interesele studenților, însă nu pot face nimic dacă nu știu.” Nu stiu ce? Sa le apere, nu stiu studentii carte, nu stiu sa se exprime corect?… Lipseste complementul direct ce nu poate fi dedus din context.

Si acum tin sa va informez si cum au decurs alegerile pentru reprezentantii nostrii. Pentru ca nu a venit lumea la vot, a venit urna la noi cu doua buletine de vot. Din 7 candidati de pe primul buletin, 6 erau taiati iar pe celelalt erau 2 candidati eligibili! Multi au refuzat sa voteze pentru ca nu ii cunosteau si ar fi votat in necunostinta de cauza. 🙂

Am gura, dar prefer sa nu ma “iau in gura” cu voi ci pur si simplu sa imi exercit dreptul la libera exprimare. Sunt curioasa daca mesajul meu va fi publicat.

SO get off your damn high horse, you’re corrupted to the marrow. At least don’t be hypocritical about it.

    gabriela · July 19, 2014 at 6:58 pm

    Prietene, mi-ar fi placut sa te si semnezi, sa fie echitabila treaba. Astfel, iti raspund pe scurt – nu poti sa compari ce am invatat la facultate (nu romana!) cu modul in care scriu; apreciez acuratetea criticii oricum.
    In ceea ce priveste alegerile – studentii nu vin, asa ca trebuie sa mergem noi la cei 15% (aprox. 700 de studenti). Ceilalti candidati probabil ca nu erau eligibili pentru specializarea ta si nu a fost decat o singura persoana pe locul respectiv (da, e nevoie de alegeri si pentru un singur candidat).
    Sper ca te-am lamurit nitel. Daca ai nevoie de mai multe detalii, da-mi un mail 🙂

    mara · October 1, 2014 at 12:02 pm

    as zice ca mai sunt si altii cu probleme de exprimare:
    “Cum se poate ca un reprezentant al studentilor de la o facultate despre care se spune ca se face carte nu stie sa se exprime in romana?”

Cristina · July 19, 2014 at 8:08 pm

Felicitari Gabriela pentru articol.

Mircea · July 19, 2014 at 10:56 pm

Din cate stiu din ce am invata tot la FLLS ai facut o mica greseala. Substantivul BLISS este UNCOUNTABLE. Ergo, Ignorance is bliss! It must be a clerical error! 🙂

    gabriela · July 21, 2014 at 11:57 am

    mersi de atenționare 😀

prof_stefan · August 15, 2014 at 9:03 am

Si acum tin sa va informez si cum au decurs alegerile pentru reprezentantii NOSTRII.

Prietenul nevazut este semi-analfabet. 🙂

Informații despre Limbi Străine, UniBuc • Gabriela Deleanu · September 1, 2019 at 11:17 am

[…] La FLLS nu dai banu’ să treci anu’ […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.