România are destul de multe surse de distracție și relaxare, mă bucur cumva că anul acesta voi avea șanse să descopăr cât mai multe locuri. FOMO pe vizitat țara, cum ar veni.

Am început cu județul Buzău, o zonă pe lângă care am trecut de sute de ori. M-am oprit doar de câteva ori în Buzău pentru un șir de covrigi tradiționali. Așa am descoperit site-ul Ținutul Buzăului, care promovează locurile de vizitat din zonă, cu hărți dedicate. În plus, acolo se găsesc și poveștile bătrânilor, ceea ce face ca locurile să fie mai valoroase.

Vizită la Sărata-Monteoru

Am stat în Sărata-Monteoru, o localitate cunoscută drept stațiune balneară pentru izvoarele sărate făcătoare de minuni. Satul este curat, localnicii prietenoși, localitatea arată bine. Doar că e golașă (am vizitat-o într-o perioadă când accesul la tratamente era interzis, în afara sezonului practic).

Nu pare să fie nicio preocupare în afara acestui brand de localitate strâns legat de izvoarele sărate. Nici alea nu sunt foarte creativ prezentate. Sunt câteva bodegi și magazinașe, probabil că hotelurile au monopol pe toată activitatea din sat.

Vulcanii Noroioși

Anul acesta am fost pentru prima dată aici, deși am crescut practic în zonă. Mi s-a părut magic cum într-o mare de verdeață sunt niște oaze de noroi și uscăciune. Sunt două zone de vizitat:

  • Pâclele Mari – 4 lei intrarea, lași mașina în parcarea de la intrare. Regulile de comportament afișate simpatic sub forma unor povești cu balauri. Vulcanii în sine nu sunt spectaculoși, dar formele pe care le ia pământul te trimit cu gândul la clipul cu primul pas pe lună.
  • Pâclele Mici – 4 lei intrarea, ai o drumeție scurtă de făcut. Aici sunt mai mulți vulcani, de mai multe forme și cu reacții diferite. Dacă ai de ales, mergi aici. Plus că la ieșire poți să mănânci autentic românesc la terasa de la intrare.

Ce mai e de văzut în afară de Vulcanii Noroioși?

Din Sărata-Monteoru, poți să urci în mașină și ai numeroase trasee de descoperit în toate direcțiile. Partea negativă este că ajungi să faci 4km în jumătate de oră pentru că în apropierea destinației este drumul foarte prost. Așa că deși distanțele nu par foarte mari, ajungi să pierzi mult timp evitând gropile. Cu răbdare, poți ajunge la:

  • Comuna Berca și Schitul Sf. Arhangheli – schitul a avut rol de cetate de apărare, acum este în reconstrucție. Pentru că e pe deal, tot acolo găsești și un semn cu numele comunei, ca la Brașov. Poate de vizitat când termină lucrările
  • Trovanții de la Ulmet – 5 lei intrarea, nu am înțeles pentru ce. E o scurtă drumeție prin pădure până ajungi la ei. Sunt interesante aceste forme de pietre care cresc de la sine, în funcție de imaginație poți observa diverse obiecte. Există în mai multe locuri din țară.
  • Biserica dintr-o piatră și Tabăra de Sculptura de la Năeni – lași mașina la mănăstire și pornești într-o scurtă drumeție pe dealuri, minunat! Se aud doar vântul prin frunze și păsările. Ai o vedere foarte faină asupra văii, apoi treci dealul și vezi zeci de sculpturi răsărite precum ciupercile într-un câmp verde. Sculpturile sunt realizate din calcarul extras din zonă, iată un alt mod de a arăta povestea zonei.

Ce aș mai fi vrut să vizitez în zona Buzăului

Pentru cât de aproape este de tot sud-estul țării, județul Buzăului merită mai multă promovare. Bine, și investiție în excursii. Ar merge niște restaurante unde să folosească sarea din zonă în rețete faine, niște bilete la comun de văzut toată zona (să vină turiștii de mai multe ori), drumuri reparate. Oricum, aș mai face un weekend în zonă, să merg în zona de nord a județului, aș mai vedea și:

  • Focurile Vii
  • Barajul de la Siriu
  • Cascada Urlătoarea
  • Muzeul de Chihlimbar (da, avem chihlimbar în țara noastră)
  • Așezări rupestre

A scris și Diana despre Tabăra de la Năeni. La Simona sunt și vloguri din zona aceasta. Iar Radu a scris despre Siriu și Trovanți.

Sursă foto

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.