Când scăpăm oare de clișeul cu „x% din absolvenții de studii superioare nu profesează în domeniul studiat”?

Pentru că am scris acum mulți ani despre experiența mele la Limbi Străine, încă primesc periodic întrebări despre cum e acolo și dacă ai ce să muncești după facultate.

  1. Singura ta grijă la 17-18 ani este dacă o să poți munci? Poți să te angajezi de pe-acum, nu mai pierde vremea cu școala.
  2. Normal că ai ce să muncești! Iar partea mișto e că ai libertate să te duci în multe direcții, doar să profiți de abilitatea ta extra, că știi limbi străine.

În afară de câteva domenii precum drept, medicină sau arhitectură, la multe altele nu e nevoie neapărat de o hârtie să profesezi cu succes. Să fiu sinceră, eram geloasă în liceu pe cei care știau că vor să facă o carieră în direcția asta.

Asta nu înseamnă că te poți documenta pe cont propriu, să citești cărți, studii, să faci cursuri online, să-ți iei certificări relevante pentru domeniul respectiv.

Apoi, sunt mii de joburi pentru care nu există programe de studiu dedicate, ce facem, nu le vedem pe alea?

Și a doua problemă: nu stai toată viața pe același post. Te angajezi în corporație, să zicem că te angajezi pe ceva ce ai studiat. Dar apoi ajungi într-o nișă nou apărută, care te încântă mai tare. Aștepți să apară un program de studiu, sau te documentezi singur, testezi, înveți de capul tău? Și-n plus, asta nu anulează experiența ta de până atunci.

Îți recomand o carte, Range de David Epstein (Română / Engleză), despre cum experiența în mai multe domenii te ajută într-o lume foarte specializată.

Să nu fiu înțeleasă greșit. Îmi place școala și am avut noroc să mă bucur de toți ăia 17 ani de școală formală. Doar că extind raportarea educație-bani dincolo de drumurile deja trasate. Cum mă poate ajuta o informație studiată să fiu un profesionist mai bun, să câștig mai mulți bani, să simt că fac mai mult cu viața mea?

Astfel sper că vor dispărea și acele topuri cu facultăți inutile, cel puțin în sfera non-tehnică. OK, poate dezvoltarea tehnologică a făcut ca anumite subiecte să nu mai fie necesare. Însă domeniile umaniste studiază comportamente umane. Iar cât vom mai fi pe planetă, vom avea nevoie să înțelegem cum funcționăm, cum comunicăm și cum ne dezvoltăm.

Deci, iată astfel cel puțin 2 motive să renunțăm la gândirea absolvent facultate-muncă în domeniu:

  1. nu există program de studiu pentru acel job și
  2. ai descoperit că-ți place altceva mai mult.

Și nu mai puneți atâta presiune pe adolescenți să-și traseze toată viața la 18 ani. Lăsați-i să se descopere în ritmul lor.

Pe final vă las un articol despre cum poți să folosești învățarea în beneficiul tău, pentru toată viața.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.