Cum să supraviețuiești când lucrezi de-acasă cu partenerul, sau cum să vă reziste relația. Ideile mai jos sunt valabile chiar dacă colega/colegul de apartament nu este the significant other, ci sunteți prieteni, colegi sau rude.

În perioada asta cu COVID-19 circulă multe memes și glumițe, iar cea alăturată a stârnit multe haha-uri și așa-i la noi printre cercurile de prieteni și colegi. Cum orice glumă are o sămânță de adevăr, urmărim știrile de la ora 5.

Poate ați mai fost doar voi plecați în concedii, credeți că nu va fi mare lucru. Doar că în concediu e altceva. Vedeți lucruri și locuri noi, nu doar bucătăria și canapeaua. Obiceiuri care se pierd prin dinamica zilei, astăzi vi se vor părea extraordinar de enervante. Este complicat să stai non-stop într-un spațiu cu o persoană și să nu aveți discuții aprinse.

Uite câteva idei să mențineți pacea în incintă atunci când lucrați de acasă împreună:
1. Spații separate de lucru

Asta dincolo de recomandarea să nu lucrezi din pat – nu te gândi la prostii, doar că statul la orizonatală face corpul să adoarmă și nu vei avea energie să-ți faci treaba. Dacă aveți cum să lucrați din camere diferite, e perfect. Chiar și colțuri diferite ale camerei vă ajută la început.

Pe de altă parte, dacă aveți opțiunea de a vă face un colț de birou, masă lângă masă, e și mai bine. Doar să rămâneți fiecare în spațiul său, fără întreruperi că ai nevoie de ceva din partea aia.

2. Nu vă întrerupeți

Fiecare are programul său de lucru, cu sarcinile aferente. E drăguț să vă arătați memes și tiktok-uri și să râdeți împreună, doar că nu mereu. Respectul față de colegul de birou trebuie să se păstreze, chiar dacă locuiți împreună. Așa că stabiliți-vă programul: de la 10 la 12 am calluri online, de la 2 la 5 am de lucrat la un proiect important, între perioadele astea mai vorbim.

3. Comunicați

Comunicați deschis și onest, fără să deveniți defensivi. Că scriam mai sus de obiceiuri care devin enervante într-un spațiu închis. E natural să se întâmple asta, dar partea bună e că de cele mai multe orice cealaltă persoană nu-și dă seama de ce face, că te deranjează.

4. Mâncați împreună

Pe ideea mergi la masă?, stabilți o oră să luați pauza de prânz împreună. Stați de vorbă, vă plângeți de taskuri, ieșiți la plimbare în jurul blocului.

5. Nu poți mereu să multi-task

Când lucrezi de acasă, pare ușor să te ocupi și de mici treburi casnice. Mai pui o mașină la spălat, mai speli 2 farfurii. Doar că e posibil să nu-ți iasă mereu, că ești în programul de lucru și atunci ai primit un mail care trebuie rezolvat. Comunică și asta: că te ocupi de cele casnice mai târziu sau că te aștepți ca cealaltă persoană să se ocupe.

6. Ieși la plimbare, stați separați

Mergeți până la Mega, dați o tură de bloc, faceți plimbarea de după masă menționată mai sus – singuri. Sau măcar stați câteva ore în altă cameră, dacă există șansa. În condiții diferite de coronavirus, vă propun să mergeți să lucrați la o cafenea din apropiere. În condiții actuale, comandați online și ieșiți la plimbare în creierii nopții, în spații care nu sunt aglomerate.

7. Folosiți căștile

Căștile sunt secretul fericirii și la birou, și acasă. Dacă ascultați muzică diferită în timp ce munciți, poate unul dintre voi ia o pauză și se uită pe youtube sau MAI ALES dacă ești într-un call (teleconferință) – puneți și tu căștile.

8. Happy hour la sfârșitul programului

O fi vinul de țară de la ai tăi și nu un gin tonic sofisticat, dar beți ceva să ieșiți din zona de muncă. Nu că aș milita pentru alcool, și un ceai de tei, care să vă liniștească și să facă trecerea de la muncă, e bun. Doar înâlniți-vă la un pahar de vorbă la sfârșitul programului 🙂

Ce-am ratat?

Nu-mi dau seama dacă am uitat ceva important când vine vorba de lucrat împreună de acasă. Ah, să vă îmbrăcați decent, în cazul în care apăreți din greșeală în webcam celuilalt. Cât despre căței care latră, pisici care cer plic și copii care cer joacă – asta-i parte din viață (personală/profesională), iar dacă apar și ei prin webcams, se întâmplă.

Share Button

1 Comment

Cătălin Tănase · March 16, 2020 at 11:17 am

100% accurate!

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.