Sunt proaspăt absolventă de liceu. De curând am luat şi bacul. Cu o notă care putea fi şi mai mare, dar asta e o altă poveste.

Eu vreau să scriu despre ce se discută peste tot în ultimele zile: o mare parte dintre absolvenţi nu au luat examenul.

Mie nu mi s-au părut grele probele. Ce-i drept, fiind la profil de ştiinţe sociale, nu am dat probă la matematică, însă nu i-am trimis eu pe cei de la profile de real acolo, aşadar, nu au de ce se plânge. Eu am dat la limba şi literatura română, istorie şi geografie. Şi după cum bine se observă, nu am murit.

Sinceră să fiu, nu înţeleg de ce au picat atââât de mulţi! Aceleaşi subiecte le-am avut cu toţii, iar camere de supraveghere au fost şi la mine în liceu. De asemenea, nu înţeleg de ce dau toţi vina pe ministru şi ceilalţi din organizare. Ce vină au ei că unii au învăţat şi alţii nu?! Îi găsesc vinovaţi doar pe elevi, că nu au fost în stare să se pregătească.

O altă părere spune că profesorii nu s-au ocupat de pregătirea lor pentru bac. Greu de crezut având în vedere că toţi profesorii erau obligaţi să ţină o oră pe săptămână, în afara programului normal, de pregătire pentru bac.

Iar povestea cum că profesorii nu predau cum trebuie elevilor este relativă – un singur om trebuie să înveţe vreo 30 de oameni ceva într-un timp limitat. Le explică cum crede el de cuviinţă, este normal să nu înţeleagă toţi (aici intervine un aspect de psihologie, cu diferite feluri de învănţare – vizual, auditiv etc – aţi făcut testul cu siguranţă).

Cât despre părinţi – ei nu aveau ce să le facă. Bati copilul într-una, dacă el nu vrea să înveţe, nu învaţă, nu poate face nimeni altcineva asta pentru el.

Eu cred că mulţi s-au bazat pe copiat şi s-au înşelat mult. Poveştile înflorite ale celor din anii trecuţi i-a făcut să-şi facă iluzii.

În final, este doar vina noastră, a elevilor, pentru toate măsurile care au fost luate. Atunci când auzi în orice maşină cu elevi lucruri de genul “noi am putut să copiem/am strâns bani şi am dat supraveghetorilor/am avut fiţuica în chiloţi” e normal să se ia măsuri, nu-i aşa? 🙂

Share Button

2 Comments

Cristina Zugun · July 6, 2011 at 11:12 pm

Sunt de acord cu tine! Vina este a elevilor; astia cauta doar scuza! 20 de ani s-a luat bacul pe copiat! Sper ca de-acum sa fie la fel! Un post foarte reusit >:D<

Irina · July 9, 2011 at 10:55 am

ai perfecta dreptate! singurii vinovati sunt elevii. si…unii profesori intr-o oarecare masura, si aici fac referire la acei profesori care chiar nu-si dau interesul la clasa. in fine, una peste asta, daca ne gandim mai bine, tot elevul este vinovat. aici iau exemplul probei la lb romana. a fost ceva absurd! ti se da mura in gura pe foaia de examen ce trebuie sa scrii…si tu, ca elev silitor ce ai fost,si pe care l-a preocupat foarte mult acest examen, scrii cu totul altceva…jenibil!
imi pare foarte rau sa vad ca generatiile de dupa mine se pierd in lucruri din ce in ce mai superficiale…din pacate, asta e rezultatul societatii.
nu mai intru in alte detalii! 😀

felicitari pt examen si multa bafta celor care se pregatesc sa dea bac-u iar, in toamna!

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.