Crăciunul este pretextul cel mai bun de a te revanșa față de oamenii din jurul tău. Nu ai ieșit cu ei la cafea, nu ai revenit cu un telefon, nu ai dat un document la tim? Sigur că nu ai făcut-o din lipsă de considerație, uite că acum le-ai cumpărat un set de cosmetice, șosete de la brandul ăla cool sau o carte recent lansată.

Fac și eu asta.

Și mă simt prost de fiecare dată când se întâmplă să mă revanșez prin cadouri. Sau invers, când simt că primesc un cadou de revanșă.

Nu mă înțelegeți greșit, iubesc cadourile, să vină râuri râuri 😄 Doar că mi-ar plăcea să vină cu mai puțină presiune, cu mai puțin bagaj. Uite câteva metode care cred că ne-ar ajuta să nu exagerăm de Crăciun:

  • Spun oamenilor că nu-mi doresc cadouri. Le spun despre stilul meu de viață, despre cum încerc să nu adun lucruri, și de cele mai multe ori sunt înțeleasă.
  • Spun oamenilor ce mi-aș dori cadou. Sunt ocazii când contextul cere cadouri (Secret Santa la birou: da, e consumerism, dar e și o activitate care te scoate din rutină), iar atunci fie povestesc despre ce-mi place (plantele, anumite branduri de cosmetice/consumabile) sau trec în wishlist fix ce-mi doresc.
  • Calitate peste cantitate. Asta se aplică și când cer, și când ofer. Prefer un lucru bun, de calitate, care costă 50 lei, decât 5 obiecte ieftine care nu durează la 10 lei. Am observat că multe lume trece prin etapa “nu e destul, ce să mai iau”, iar atunci trebuie să ne scuturăm de prejudecăți.
  • Experiențe peste lucruri. Sună clișeu, da. În același timp este și cea mai onestă versiune de revanșă de care scriam mai sus. Poți să le ceri, poți să le oferi. Iar dacă adaugi și timpul tău personal dăruit, valoarea cadoului crește și mai mult.
  • Donații peste cadouri. Partea asta vorbește de la sine.
  • Mâncare bună. Îmi povestea o prietenă că a luat pentru cineva un set de brânzeturi, mi s-a părut o idee super bună. O sticlă de vin, ciocolată de la Leonidas, cafea bună, toate astea sunt atenții speciale, consumabile, care asigură nevoile de bază și fac oamenii fericiți.

În oricare tabără te afli, indiferent care este direcția pe care o alegi, asigură-te că iei cadoul potrivit pentru persoana respectivă. Sentimentul că primești fix ce-ți dorești e magic, și probabil că de aceea listele de cadouri dorite au atâta succes.

Uite aici câteva exemple de gesturi care vin fără bagaj.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.