Mi-e puțin ciudat să scriu încă despre Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. Însă sunt destul de mulți liceeni care dau peste articolele mele din trecut și apoi vorbesc cu mine despre temerile și așteptările lor legate de facultate. Îi înțeleg, e normal să ai temeri, mai ales când peste tot apare că absolvenții de astăzi sunt muritori de foame.
Vă scriu mai jos câteva idei pe care le-am spus până acum în privat, însă care trebuie să vadă lumina internetului:
- Cât de mult ți-a plăcut gramatica română și limbile străine? La FLLS vei da peste un curs care se numește Structura limbii sau LEC (în cazul Englezei), iar dacă ți-a displăcut total gramatica, vei urî această materie.
- Nu te gândi că dacă ai note mari la Engleză și Franceză la școală, la fel se întâmplă și aici. Cu toții am fost vânători de note, știm cum e să te pregătești pentru lucrare și să uiți totul apoi.
- Nu alege o specializare doar pentru că au auzit ai tăi că e o limbă rară e mai bine plătită. În 3 ani de zile nu vei avea timp să devii specialist într-o limbă străină, mai ales când o începi de la 0, mai ales când te bazezi doar pe ce faci la cursuri.
- În spatele oricărei limbi stă o cultură. Nu poți învăța o limbă fără să înțelegi cum gândesc și simt oamenii din acea cultură atunci când folosesc anumite cuvinte. Citește câteva știri și articole despre țara/țările în care se vorbește limba respectivă.
- Ascultă muzica locală (nu tradițională, ci contemporană), ascultă vloguri și emisiuni, chiar dacă nu înțelegi mare lucru. La ceva timp după ce am renunțat la locul de la japoneză, am dat peste ceva clipuri de la ei și nu mi-a plăcut deloc cum sună limba aceea, nu m-aș fi auzit vorbind-o.
- Obișnuiește-te cu ideea că tu vei fi responsabil cu educația ta. Și obișnuiește-i și pe părinții tăi cu ideea că ești un tânăr adult, care va fi responsabil de viața sa. Poate găsești util și acest articol: Message to my freshman students
- Dacă vei face pe bune această facultate, n-ai cum să mori de foame.
A trecut aproape un an de când eu nu mai sunt la curent cu tot ce se întâmplă în facultate și tot ce povestesc se bazează pe experiențele mele personale. Dacă vreți să fiți la curent cu număr de locuri, metode de admitere și alte detalii administrative, urmărește-i pe colegii de la ASLS, pe facebook și pe www.asls.ro
Poți descoperi ce au făcut alți absolvenți de FLLS în podcastul meu, Încotro?. Îl găsești pe youtube și pe majoritatea platformelor de streaming audio.
0 Comments