Ce bine că suntem în Uniunea Europeană și că sunt destul de multe zboruri din România în toate colțurile Europei și ale lumii. Pașaportul nostru chiar este destul de puternic, în ideea că atunci când ne alegem o destinație, nu ne punem prea multe probleme legate de viză. Doar că din păcate nu suntem încă în Schengen, așa că trebuie să trecem mereu prin security. De la finalul lui martie, România face parte din Schengen pentru călătoriile aeriene, așa că lucruri s-au mai simplificat. Prin articolul ăsta sper că o să te ajut să treci mai ușor prin aeroport.

Nu este nicio rușine să nu știi încotro să o mergi când ești pentru prima oară într-un aeroport. De aceea îți recomand să pleci mai devreme de acasă, să ai timp de toate, fără stres.

Așadar, pregătirile pentru aeroport încep de acasă. Din momentul în care cumperi biletele de avion.

Ce ai de făcut înainte să pleci de acasă:

  1. Când cumperi biletele – verifică ce tip de bagaj îți trebuie în funcție de dimensiuni (doar de mână, de cală)
  2. Când pregătești bagajul, aranjează corect produsele. Bagajul de cală îl lași la checkin, bagajul de mână merge cu tine în avion. Al doilea tip va fi scanat și la securitate.
    • În bagajul mic de mână să nu ai lichide peste 100ml sau alte substanțe interzise. Găsești detalii pe siteul de unde ai cumpărat biletul. Dacă ai laptop sau tablete, pune-le accesibil, să-ți fie ușor să le scoți/bagi la security.
    • Cosmeticele (creme, demachiante) dacă le ai în bagaj de mână pune-le într-o pungă de plastic transparentă, la îndemână să le bagi/scoți ușor.
    • Bagajul de cală trebuie să aibă anumite dimensiuni și o anumită greutate. Verifică-le de acasă. În plus, asigură-te că nu ai produse care nu sunt acceptate în țara gazdă (precum mâncare gătită dacă ajungi în Noua Zeelandă:) )
  3. Când pleci de acasă: îmbracă-te lejer. Evită prea multe accesorii, să nu fii nevoit/ă să le dai jos la security. Actele de călătorie (buletin, pașaport, bilet de avion) trebuie să le ai la îndemână. Nu le pui bine la fundul genții, ci trebuie să le poți găsi ușor. Dacă compania cu care zbori are aplicație, instaleaz-o, să ai biletul de avion online. Eventual fă-i și un screenshot, în cazul în care vei avea probleme cu internetul.

Ce ai de făcut când ajungi la aeroport

  1. Când ajungi în aeroport: nu te opri în ușă. Sunt zeci și sute de oameni care intră și ies, sunt pe grabă. Încearcă să nu-i încurci, că o să fii și tu pe grabă. Uită-te pe tabela de plecări și vezi care e statusul zborului tău.
    • Dacă ai de lăsat bagaj la checkin, caută biroul companiei de zbor. Ar trebui să scrie numărul birourilor pe monitorul de plecări: checkin open, counter number. Și te uiți după indicatoare, numerele birourilor sau numele companiilor.
    • Dacă nu ai bagaj de cală (și ți-ai făcut checkin de acasă), mergi către security. Aruncă sticla cu apă, deodorantul spray, și pregătește biletul (mai departe vor merge doar călătorii).
    • Ai biletul printat sau pe telefon pregătit și îl scanezi la porțile de înainte de controlul de securitate.
  2. Când ajungi la security:
    • Te așezi la o coadă, iei o lădiță sau două pentru bagaje. Scoți laptopul/tableta și le pui într-o cutie separată
    • Dai jos ochelari, pălărie, curea metalică și le pui în lădiță. Scoți lichidele din bagaj. Treci prin scanner, aștepți bagajul pe cealaltă parte. Dacă sunt mai multe care trebuie adunate, iei cutiile și te duci pe o masă lângă geam să ți le aranjezi în voie.
  3. În funcție de destinație, te orientezi mai departe. În Otopeni, faci stânga dacă e zbor domestic (în țară) sau dreapta dacă e internațional (în afara țării). Dacă faci stânga, găsește-ți un loc pe lângă poarta ta și așteaptă.
  4. Dacă ai făcut dreapta, admiri locurile unde au fost ghișeele de la vamă și mergi mai departe până ajungi la zona de duty free.
  5. În dutyfree și în zonele de mâncare vei tot vedea televizoare mici cu lista zborurilor. Cât pierzi timpul prin duty free, mai aruncă un ochi și pe acolo, să vezi statusul avionului, dacă s-a anunțat poarta sau dacă sunt întârzieri. În unele aplicații ale companiilor aeriene vei vedea poarta de la care va decola avionul.
  6. Aeroportul Otopeni nu e foarte mare. Dar altele sunt mai mari, așa că recomand întâi să te organizezi prin aeroport, să vezi la ce terminal ai zborul sau în ce zonă e poarta ta. Dacă vei călători spre destinații din afara zonei UE Schengen, atunci vei arăta documentul de identitate sau pașaportul chiar înainte de zona porții de îmbarcare, așa că ia-ți timp și pentru această coadă.
  7. Gata de îmbarcare! Ești la poartă, ai (din nou) biletul și actul de identitate pregătite. Dacă avionul nu este legat la o pasarelă de îmbarcare (burduf), vezi pe bilet pe unde-ți recomandă să urci (ușa din față sau din spate). Pentru că nu are sens să urci prin față și să încurci jumătate de avion dacă tu ai loc mai în spate.
  8. Ai urcat în avion, așază-ți bagajul rapid deasupra capului și sub scaunul din față, și ocupă-ți locul. Pune-ți centura și ține-o legată până când s-a oprit iar avionul.

Toate sfaturile de mai sus au menirea să-ți optimizeze parcursul tău prin aeroport și să încurci cât mai puțin pe ceilalți. Plus că dacă pleci liniștit/ă într-o călătorie, așa îți va fi pe tot parcursul ei

Pont extra: cumpără o asigurare de călătorie. Chiar dacă mergi doar în Europa sau până la capătul lumii. Nu știi niciodată. Iar o asigurare pentru o persoană, pentru un citybeak, costă mai puțin decât o bere la destinație. Eu folosesc Pago, că am toate datele pentru mine și partener deja salvate, însă găsești și pe vola, emag, sau alte siteuri.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.