Faza asta cu O viață minimalistă m-a făcut să mă gândesc mai mult și la modul în care cheltuiesc bani. Asta pe lângă discuțiile cu prieteni de vârsta mea (în jur de 24 de ani), care s-au angajat relativ recent pe poziții destul de bine plătite și experimentează independența pe deplin, și care se lovesc deseori la sfârșit de lună cu șocul unei sume cam mici de bani pe card.

N-o să fiu ipocrită, e mișto sentimentul când îți dai comandă de câte țoale vrei de pe HM, că-s reduceri. Noi (eu?), venind din provincie și având niște limite mai mult sau mai puțin clare asupra lucrurilor pe care ni le-am permite sau de care am avea nevoie, am profitat pe deplin atunci când am avut bani pe mână. Nu m-am dat înapoi din a merge într-un loc mai fancy sau a-mi comanda ceva mai scump de pe net, chiar dacă nu aveam neapărat nevoie să fac acele cheltuieli. Apoi, înainte de salariu mi se întâmpla ce li se întâmpla și prietenilor: trăgeam de câteva zeci de lei. Pe urmă o luam de la capăt.

Nici n-o să mă victimizez, suntem norocoși că ne permitem atâtea, în contextul în care 1 din 3 oameni nu-și permit să mănânce în oraș cel puțin o dată pe lună. Este doar greu să ne menținem stabilitatea fără a avea puțină educație financiară și fiind înconjurați de atâta consumerism. Uneori uităm că nu tot ce zboară se mănâncă, nu tot ce poartă fashionistele sunt ale lor, unele case fancy sunt doar pentru ședințe foto și așa mai departe.

În acest context, eu am tot testat și încă testez metode prin care să cheltuiesc banii cu cap, astfel încât să rămân cu câțiva lei mai mult la sfârșit de lună. Sper să vă ajute, iar dacă aveți alte sugestii, nu ezitați să le împărtășiți cu ceilalți 🙂

Vezi diferența între cât câștigi și cât cheltui

Calculează cheltuielile pe ultimele 3 luni, încearcă să aduni chiar și covrigii de dimineață, verifică pe internet banking și adună-le pe toate. Apoi vezi cum se raportează la cât câștigi lunar. O dată ce ai numerele astea clare în fața ta, vei putea lua decizii privind acțiunile următoare.

Stabilește-ți un buget

Suntem setați să cheltuim cât avem. Dacă știm că pentru mâncare avem 450 de lei (15 lei/zi), trebuie să găsim soluții să ne încadrăm în suma asta. Nu mai comandăm la prânz, luăm un meniu de la Mega. Bugetul pe categorii (mâncare, casnice, transport, ieșiri, cadouri, cosmetice, etc.) mi se pare cel mai friendly de avut, astfel îți dai seama cum prioritizezi fiecare lucru care ți-ar fi “necesar”.

Crește-ți veniturile

Dacă am învățat ceva în ultimele 6 luni, ar fi să nu-mi mai țin ouăle în același coș. Asta e o vorbă veche pe care am înțeles-o doar după ce am trăit-o. Este util să ai mai multe surse de venit, nu doar una stabilă, care să îți asigure un flux de bani periodic.

În cazul în care tipul jobului nu-ți permite să mai ai proiecte pe lângă, crește în funcție. Nu poți cere mărire de salariu doar pe baza de vechime, trebuie să arăți că tu ajuți la creșterea profitului companiei: învață niște skilluri în plus, implică-te în mai multe proiecte, arată-ți potențialul.

Pune deoparte o sumă fixă

Pe vremea când l-am descoperit pe Kiyosaki, am ținut minte de la el treaba asta: mai întâi pune deoparte o sumă de bani, apoi plătește facturile. Dacă nu-ți ajung banii, e nevoie să găsești soluții. Stabilește-ți un procent (are mai mult sens decât o sumă fixă) și setează-ți în contul bancare să-și fie blocați cumva (aici depinde de bancă și soluții). Revenind la ce ziceam mai sus: cât ai, atât cheltuiești 🙂

Lasă rușinea deoparte

Cum, bă, tu nu-ți permiți să ieși la film în mall cel puțin o dată pe săptămână? Vii cu mâncare de acasă la prânz? Nu ai tricou în nuanța anului 2017? Păi ești fraier, băi!

Revino-ți! Nimeni nu-ți dă banii să o arzi așa, tu-ți arzi neuronii zi de zi, așa că dacă tu vrei să fii mai zgârcit ca Dan Negru și să nu cheltuiești nimic, este decizia ta și nu trebuie să-ți fie rușine cu asta. Spune-le prietenilor Dragilor, aș vrea să ne vedem, dar stau cam prost cu banii. În loc să mergem în Centrul Vechi, nu vreți să veniți la mine să jucăm whist?

Analizează oamenii de care ești înconjurat

În directă legătură cu punctul anterior, uită-te puțin la oamenii de care ești înconjurat. Dacă ei au venituri mai mari decât tine și își schimbă telefonul o dată la 6 luni, iar tu îți faci credit pentru iPhone 7, s-ar putea să fie o problemă acolo. Ești suma oamenilor de care ești înconjurat, iar mai nou se spune că media veniturilor lor este venitul tău. Vezi cât de pe bune e asta, iar dacă tu te chinui să faci parte din grupul nepotrivit, atunci ești ipocrit și față de tine.


Sper că aceste idei îți sunt de ajutor. Cel mai bine este să încerci și să testezi pe buzunarul tău. Vei scăpa de frustrările generate de bani și vei dormi mai bine noaptea, crede-mă pe cuvânt 🙂

Sursa foto

*disclaimer – l-am confundat pe Kawasaki (care zice chestii de marketing) cu Kyiosaki (care a scris Tata bogat, tata sarac)

Share Button

4 Comments

Claudia · January 8, 2017 at 10:29 pm

Ce bine ar fi dacă am reuși să ne ținem de ele :))

Andreea Chiuaru · January 15, 2018 at 12:10 pm

Aveam nevoie de articolul ăsta, pe cuvânt. Eu sunt foarte oldschool. Mi-am făcut un bullet journal și îmi notez acolo cheltuielile zilnice (da, chiar și 2 lei dați pe apă). Asta e un fel de „să văd pe ce dau banii” și ce aș putea optimiza pe viitor. E un fel de pas premergător la a-mi stabili bugete fixe, cred. Pentru că mă regăsesc tare bine în povestea aia cu „m-am văzut cu bani pe mână după ce am avut anumite restricții și hai să cumpăr tot ce-mi doresc”. Dar clar mi-a dat de gândit. Mersi încă o dată!

    Matei · December 10, 2019 at 2:48 pm

    Haha, eu care credeam că sunt singurul “nebun” care face asta( de aproximativ 2 ani). Cum a mers scrisul pe caiet?

22 de idei pentru economie la facturi pe timp de vară • Gabriela Deleanu · June 10, 2019 at 2:47 pm

[…] tot vorbit și scris despre bani și bugete, dar nu am apucat să vorbim despre o categorie de cheltuieli mereu prezentă: facturile. Acum că […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.