Știți de mine că-s fată de la țară, iar crescând am învățat că o fată serioasă și cuminte trebuie să salute lumea pe uliță, să se îmbrace cuviincios și să nu umble noapte pe străzi. Nu se cuvine să răspunzi urât atunci când vreun băiat face vreo remarcă nelalocul ei, mai bine nu bagi în seamă și mergi mai departe. Atunci când faci naveta spre oraș e mai bine să mergi cu cineva din sat decât cu toți nebunii cu cașcarabete, chiar dacă vecinii au cele mai prost îngrijite dacii din 1900 toamna.

Dacă te pune ăla rău să ai o fustă scurtă, chiar dacă e vară afară, ți-o meriți. Dacă mai umbli și seara pe stradă, ți-o meriți. Dacă refuzi să mergi cu vecinul cu mașina până la oraș, ți-o meriți. Dacă răspunzi în vreun fel celor care se bagă în seamă cu tine, ți-o meriți. Ah, ce meriți: păi să-ți iei o palmă, să te atingă cu mașina, să te ducă pe câmp și să-și bată joc de tine. Tu ca fată ești de vină pentru orice ți se întâmplă, că doar bărbații așa sunt ei – puternici, nebuni, animale. Tu ești curva care se joacă cu mințile lor, care-i provoacă, normal că o meriți!


Am crescut la țară și am fost înconjurată de asemenea mentalități. Când vorbesc cu ai mei la 9-10 seara și le zic că merg acasă, ei spun așa târziu, e întuneric afară. Să fii fată oriunde este al naibii de greu – orice ai face se întoarce împotriva ta. Nu poți să ai niciodată dreptate, cei bătrâni au mereu dreptate, cei de sex opus au mereu dreptate, toată lumea are mereu dreptate, numai tu nu. La naiba, și eu am crescut înconjurată de gândurile astea! Oricât de umblați prin lume ar fi ai mei, comunitatea în care mă jucam și creșteam mă forma în acest fel, să fiu slabă și vulnerabilă, iar dacă n-aveam să fiu așa, trebuia să fi fost curvă.

Iar eu nu am crescut la Vaslui, ci puțin mai la vale. Și să nu-mi spuneți mie că mentalități din astea sunt numai la Vaslui sau numai în Moldova! Că acolo e nivelul de educație foarte scăzut, e-adevărat. Dar oamenii (deci atât bărbați, cât și femei!!!) de peste tot, chiar și din clădiri de sticlă, sunt convinși că o femeie este de vină pentru tot ce i se întâmplă. Ieșiți din bula voastră de cunoștințe, de cercuri, de internet și uitați-vă puțin în jur să observați cât de rău o duc femeile în ceea ce privește siguranța doar, fără să ne mai gândim la egalitatea de șanse dpdv profesional. Dacă vă deranjează, puteți încerca să schimbați ceva în cercul apropiat, la mamele din jurul vostru, pentru ca urmașii urmașilor noștri să trăiască într-o societate nițel mai sănătoasă mental și sufletește. Dacă nu, îmi pare rău pentru mamele, surorile, prietenele și fiicele voastre.


Despre cazul fetei violate de 7 animale probabil că ați auzit deja. Cele 7 animale sunt acum în libertate, în același sat. Mama unuia dintre ei a făcut un grup de facebook pentru a o defăima pe fată și susține că ea este de vină că animalele și familiile lor suferă acum și sunt făcute de rușine. Pentru ea cine mai luptă acolo?

Generalizările au rolul de a atrage atenția asupra subiectului discutat. 🙂 Articolul face parte din campania NU înseamnă NU.

Share Button

10 Comments

Laura · July 17, 2015 at 8:53 am

Cred ca faci o nedreptate animalelor asociindu-le cu fiintele alea. Animalele isi curteaza femelele, le lasa sa aleaga cu cine procreaza. Se infoiaza, isi dau importanta, canta, nu le fura de pe gard si nu le violenteaza in tufis.
Mentalitatea cu sa nu iesi afara ca e intuneric si periculos e izvorata tocmai din grija pentru protectia unor fete in fata unora care stau la panda in cautare de victime. Dar gandirea umana a stricat chiar si acest sens protector. Adevarul este ca si tu iti vei invata eventualele fete la fel. De ce? Pentru ca nu vei putea controla pe indivizii iesiti noaptea in strada si pusi pe rele si nu stiu daca vei gasi alta modalitate de a le proteja.
Normal ca asemene aindivizi ar trebui sa nu existe dar let s get real, ei nu vor disparea cat e lumea si pamantul. Din pacate.
Dar oamenii intregi la cap ar trebui sa invete macar sa nu mai dea cu pietre ca sa acopere niste psihopati.

  Gabriela · July 17, 2015 at 9:59 am

  Laura, și animalele sunt lipsite de discernământ, la fel ca bărbații noștri în fața unei fuste scurte.
  Iar articolul ăsta nu ajunge până la subiectul traficului de persoane, ci e vorba de inechitatea la nivel de micro-comunitate, lucru pe care dacă nu (mai) putem să-l schimbăm pentru noi, măcar să fie pentru copiii noștri 🙂

   Adrian Stepan · July 17, 2015 at 12:31 pm

   Din fericire, animalele chiar sunt dotate cu un sistem nervos care le permite să simtă și să aibă o rațiune, chiar dacă nu sunt atât de inteligente precum oamenii. Chiar sunt capabile să deosebească binele de rău. Și violatorii sunt capabili (dacă nu-s bolnavi mintali) doar că ei ignoră. Ignoranți sunt și procurorii care nu-și fac meseria cum trebuie.

   L · July 17, 2015 at 2:40 pm

   Am inteles ideea, doar ca la o comunitate ca sa schimbi ceva trebuie sa functionezi din interior. Fata aceea rezistand presiunilor face acest lucru dar cu cat sacrificiu…. Noi, din afara, o putem sustine dar din pacate mentalitatea acolo se va schimba foarte greu. Si tare mi-e ca pentru a -si putea continua viata, va trebui sa se mute.
   Am cunoscut foarte multi barbati perfect capabili sa faca fata unei fuste scurte. Nu toti barbatii sunt niste obsedati sau irationali. Tipii care fac chestii din astea – violuri si altele apropiate au niste piese sarite grav la cap. Si ar trebui ca pedepsele sa fie exemplare ca sa mai taie din elan.

    Gabriela · July 17, 2015 at 2:51 pm

    Poate că punctual, acolo, nu putem schimba ceva. Însă toți avem rude/prieteni peste tot – dacă reușim să-i facem pe ei să conștientizeze cât de mare este această problemă, iar ei vor face asta la rândul lor în micro-comunitatea lor, din vorbă în vorbă, pe termen lung se pot schimba lucruri.
    Îmi asum generalizarea de dragul articolului, chiar dacă știu că nu toți îs la fel 🙂

rudia · July 18, 2015 at 4:28 pm

E greu de schimbat o mentalitate a unei nații. Dar mă uit la articolele astea din campanie, care curg și care punctează, fiecare în felul propriu, dar la fel de bine, cât este de anormal, de josnic, de înfiorător să trăiești o astfel de experiență. Și cred că reacțiile astea sunt foarte importante!

  Gabriela · July 18, 2015 at 4:35 pm

  Da, Rudia, este al naibii de greu să schimbi mentalitatea unui singur om, darămite al unei întregi nații! Dacă fiecare articol ar pune măcar o persoană pe gânduri, care ar vorbi cu o altă persoană, tot este un pas înainte 🙂

NUinseamnaNU · September 26, 2015 at 2:13 am

Bună!

Îți mulțumim pentru participarea în faza inițială a campaniei ”NU înseamnă NU”!
Articolul tău a însemnat mult pentru noi, dar suntem siguri că a făcut diferența pentru cel puțin o persoană care avea nevoie de încurajare!

Suntem gata să facem următorul pas în campania noastră, și avem nevoie de ajutorul tău:

Vrem să construim o comunitate online, pentru ajutorul și susținerea victimelor violenței sexuale. Vrem să alcătuim acolo grupuri de suport private, unde victimele să poată să fie ascultate și susținute.

Dacă ne ajuți, acesta este doar primul pas, pentru că din această comunitate și prin ajutorul articolelor tale, vom reuși să ajungem la acele persoane care sunt gata să se întâlnească cu noi față în față, și să ne povestească experiența lor: primul grup de suport pentru victime, cel pilot, va fi în București.

În acest scop am pregătit o serie de teme de interes pentru public și victime, cu informații concrete despre care poți scrie. Scopul ar fi să le spunem tuturor că existăm, și încercăm să facem o schimbare.

Pentru mai multe detalii, avem nevoie să continuăm să comunicăm cu tine, așa că te-am ruga să te înscrii în lista noastră de e-mailuri, pe care o găsești aici: http://nuinseamnanu.ro/nuinseamnanu-a-ajuns-la-faza-a-doua/.

Te rugăm să ne susții în continuare, și îți mulțumim pentru tot, pe această cale!

Echipa NU înseamnă NU

PolitiCalinescu | Nu inseamna NU: NU feminismului INUTIL! - PolitiCalinescu · July 18, 2015 at 11:33 pm

[…] blogosfera? Credeti ca din cauza aia au violat-o, stiind ca lumea le va da dreptate? Eu zic ca nu. Povestirea unor experiente neplacute, personale sau ale prietenelor, este la fel de inutila. Plang una pe umarul celeilalte, se revolta, […]

Când și-o merită o femeie • NU Înseamnă NU! NU Înseamnă NU! · September 2, 2015 at 5:31 pm

[…] gabrieladeleanu.ro Citeste mai mult Previous post“Nu” înseamnă NU Next postDespre șapte, Văleni și […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.