Există un oarecare exotism atunci când un loc de muncă presupune să călătorești. Ce tare, poți să te plimbi pe banii companiei! spune orice prieten care te aude că pleci cu munca. Măi, căsuța aia de o bifezi pe booking & co legat de scopul călătoriei e acolo cu un motiv. Nu e mare plăcere ca tipul călătoriei să fie business 😅

Sigur că nu generalizăm și că pot fi ocazii în care ai timp să vizitezi orașul de destinație, sau îți poți prelungi șederea pe banii tăi. Doar că de cele mai multe ori nu se întâmplă asta. Pleci după-masa/seara, a doua zi e toată ocupată cu un eveniment sau training, iar seara târziu sau a treia zi devreme zbori spre casă. Sau ești cazat undeva foarte aproape de sediul companiei, care e la marginea orașului. Cum ar fi să vii în călătorie de afaceri în București. Compania este în Pipera, iar tu ești cazat la Hotel Caro (unul foarte drăguț, de altfel). Poți spune că ai văzut Bucureștiul?

Recunosc, am fost destul de norocoasă până acum. Fie am putut rămâne și peste weekend, fie locul unde trebuia să fiu prezentă era central, astfel încât am putut să văd ceva din orașul de la destinație. Sinceră să fiu, am fost de vreo 8 ori în Londra și mereu în interes de serviciu. Cu toate astea, nu am avut libertate completă niciodată. Nu am vizitat niciun muzeu. M-am plimbat pe banii companiei, iar compania s-a ocupat să profite de timpul meu la maximum. Cum e și normal, de altfel.

Vorbeam săptămânile trecute cu un coleg din vânzări care locuiește în Stockholm. Detestă să călătorească pentru că pierde zile în care este neproductiv pentru câteva ore cu clientul (care asigură timpul pierdut). La început, sigur că era o încântare. Dar când spui că mergi la Zurich și de fapt stai mai mult în aeroport, ți se cam ia.

Nu mai spun despre câtă energie consumi pentru aceste evenimente. Trebuie să fii jovial, extrovertit, să scoți cât mai multe rezultate din întâlnirile alea live pentru toată munca ulterioară de acasă.

Da, uneori poate fi distractiv, poți avea ocazia să te simți bine cu niște oameni și să vizitezi un loc nou. Dar, în cele din urmă, tot cu munca ești plecat de acasă.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.