Asemenea telefoanelor, dacă ești mereu disponibil tuturor bateria ți se va duce instant și nu vei mai avea energie pentru lucrurile care contează pentru tine.

Pe telefoanele Samsung (și probabil altele cu sistem de operare Android) ai opțiunea să-ți afișeze câteva informații non-stop pe ecran – Always On Display. Poți să alegi ceasul, vremea, nivelul bateriei, calendarul, o poză faină, din astea. Am încercat și eu funcționalitatea acum câțiva ani, că-mi făcusem obiceiul să mă uit la telefon pentru ceas și apoi intram în alte aplicații. Deși era folosită o tehnologie care nu ținea tot ecranul aprins, ci doar câțiva pixeli, bateria mi se ducea rapid. Așa că mi-am pus ceas la mână și am oprit funcționalitatea.

În mod similar, în ultimii ani ne-am schimbat obiceiurile și suntem mereu prezenți pe tot internetul. Și avem pretenția și de la ceilalți să fie la fel. Dăm și așteptăm răspuns instant pe messenger/slack/email. Păi de aia îi spune instant messaging, nu?

Doar că ne seacă de energie. Fluxul continuu de mesaje, comentarii, informații, știri. Rămânem rapid fără baterie, iar atunci când avem de făcut ceva cu adevărat important, nu ne iese.


Vorbesc la persoana I pentru că și eu sunt acolo. Am perioade în care nu mai suport să folosesc telefonul și social media pentru chestii personale, că mi s-a luat după o zi la job. Însă am suficiente zile în care adun ore pe telefon, fără să fac ceva cu adevărat productiv, că am și laptop în față. Ca rezolvare temporară, arunc telefonul departe de mine. Dacă nu e la un braț distanță, nici nu fac efortul să-l caut. Asta spune ceva despre cât de relevante ar fi activitățile mele pe el 🙂

Sigur, nu e ca și cum pe laptop nu procrastinez. Stau pe LinkedIn cu scuza că mai aflu noutăți relevante pentru job. Ce-ar fi să citești o carte sau un studiu, Gabriela? Lucrez la asta cu intervale de timp alocate fiecărei activități. Da, îmi programez procrastinarea, gen 😅 Nu este încă un obicei sedimentat așa cum mi-aș dori, dar rezultatele de până acum mă motivează să continui.


Să fii Always On, la dispoziția altora, te face să nu te mai prioritizezi pe tine. Asta nu înseamnă egoism, ci grijă pentru tine. Poți să-ți pui limite și să-i și ajuți pe ceilalți. Ca în avion, întâi trebuie să-ți pui ție masca cu oxigen.

Photo by cyrus gomez on Unsplash
Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.