Astăzi s-a lansat oficial aplicația Ape Rider (Android, iOS), un serviciu de închiriat biciclete Pegas în București. Deși sunt conștientă că nu va schimbă obiceiurile locuitorilor peste noapte (gen să lase mașinile acasă), cred că este un pas util pentru “schimbarea pe care vrem să o vedem în lume”.

Ape Rider nu este nici primul serviciu de închiriere din București, și nici prima aplicație. Ce cred eu că aduce în plus este acoperirea mare pe care o are în oraș prin cele 2000 de biciclete, și faptul că o poți lasă oriunde în parcările virtuale din aplicație prin sistemul dockless bike sharing. Sistemul e asemănător celor pentru mașini: Pony, sau eGO – creat de BCR, care este și sponsor al acestui proiect.

 

Am dat o tură prin Herăstrău să testez atât bicicleta, cât și aplicația, hai să-ți povestesc.

Aplicația

După instalare, te înregistrezi, adaugi cârd bancar, după care se blochează sumă de 69 lei pentru eventualele daune (îi primești înapoi când renunți la aplicație). În pasul următor, o hartă a bicicletelor disponibile și a parcărilor virtuale se incarcă pe telefon, așadar e foarte simplu să găsesti bicicletă Ape Rider. Apeși butonul din mijlocul ecranului, scanezi codul QR, se deblochează bicicletă, iar încheierea cursei se face prin se face prin închiderea manuală a sistemului de securizare aflat la roata din spate. Dacă se depăseste linia de parcare virtuală, nu se oprește plata. Costurile sunt de 1.9 lei per 30 de minute. În plus, îți poți rezervacea mai apropiată bicicletă Ape Rider, blocând astfel împrumutul ei de către altă persoană.

Bicicleta

Bicicletă Pegas, simplă, cam greuta (dar mai ușor de manevrat decât altele de închiriat dpmdv). Are un coș în față, cric, sistem de securizare pe roata din spate. Roțile sunt pline (am aflat din clipul de la George Buhnici, cu imagini direct din depozit), ceea ce contribuie la greutatea bicicletei. Pe de altă parte, nu ai cum să faci pana, deci mai puține griji. Toate bicicletele sunt monitorizate prin GPS, ceea ce inseamnă că în orice moment se știe unde se află fizic oricare dintre cele 2.000 de biciclete Ape Rider. De asemenea,toate bicicletele sunt dotate cu senzori de mișcare, principalul atribut al sistemului antifurt.

Observații

  • Comunicare slabă: clipul cu Buhnici a apărut miercuri, ei lansând aplicația sâmbătă. Au anunțat ora de început la 10, de fapt atunci puteai testa bicicletele prin zonă, și de la 13 începea marșul prin București, când puteai pleca în drumul tău.
  • M-am trezit târziu, așa că pe la 11 m-am dus la Basarab să iau de acolo bicla la încercat, apăreau pe hartă din aplicație cum că ar fi fost. Nu era niciuna 🙂
  • Aplicația de iOS mai are câteva lipsuri cu interfață și cu finalizarea cursei (în sensul că a trebuit să fie închisă manual din back-end).
  • Niciun mail de confirmare la finalizarea cursei?
  • Nu am testat sistemul i’Velo din parcările fixe, să pot compara, poate ar fi cazul.
Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.