Dacă ești ca mine și vrei mereu să optimizezi modul în care te pregătești pentru o călătorie, ai venit la locul potrivit. Am adunat aici 33 de sfaturi aleatorii, de la bagaje și bilete la transport și mindset, să te ajute să te miști mai repede, mai organizat și mai eficient în călătorii. Sunt lucruri practicate de mine în călătorii sau de prietenii mei.

Dacă ai și tu un pont, lasă-l pentru alții mai jos la comentarii!

Bagaj

  1. Cuburi de împachetare: Folosește cuburi de ambalare comprimabile sau saci de rufe din plasă pentru a ține hainele organizate. Cuburile ajută la o ambalare eficientă, iar sacii de rufe din plasă ajută la separarea hainelor murdare și fac despachetarea mai ușoară. Vezi pe decathlon mai multe produse utile și bune la preț.
  2. Verifică vremea și programul activităților să ai haine potrivite pentru destinație.
  3. Baterii externe: Adu întotdeauna o baterie externă bună (10.000 mAh, încărcare rapidă). Ia în considerare să aduci două baterii externe, astfel încât să lași una la încărcat în timp ce o folosești pe cealaltă, sau dacă mai ai pe cineva cu tine/ai mai multe dispozitive.
  4. Cabluri și sfaturi pentru încărcare: Ia un cablu de încărcare mai lung pentru confort și chiar un prelungitor dacă ai mai multe dispozitive de încărcat (telefon, laptop, cameră, gopro).
  5. Dezinfectant și șervețele: Ia cu tine un dezinfectant de mâini și șervețele de buzunar. Oportunitățile să te murdărești sunt peste tot.
  6. Genți suplimentare: Folosește o pungă duty-free pentru obiecte suplimentare la bagajul de mână pentru a evita eventuale costuri pentru bagaj extra și o sacoșă reutilizabilă pentru nevoi neprevăzute.
  7. Ghiozdan optimizat pentru aeroport, să scoți ușor lichidele și să te miști rapid la controlul de securitate.
  8. Identificarea bagajelor: Dacă ai bagaje negre/închise la culoare, folosește curele fluorescente pentru bagaje sau o husă distinctivă și adaugă un AirTag/SmartTag în bagaj . Așa știi unde se află și nu riști vreo confuzie în aeroport.
  9. Fă poze la bagaj. Dacă cumva se pierde, ai poze la îndemână să oferi ca referință.

Hărți și transport

  1. Loc în față în avion, dacă poți. E mai liniște de la motor, sau cel puțin asta e senzația mea.
  2. Pregătește-ți divertismentul pentru avion. Mai ales dacă știi că nu poți să dormi, ia-ți o carte, descarcă muzică sau filme, fii pregătit/ă să pierzi timpul. Și pentru tine, și pentru copii.
  3. Google Maps: Salvează locațiile, inclusiv cazarea, pe Google Maps. Descarcă hărți offline și marchează locațiile cheie ca favorite. Folosește Google Maps ca rezervă pentru alte aplicații locale de hărți.
  4. Tururi pietonale: Urmărește tururi pietonale pe YouTube ale destinației pentru a te familiariza cu zona.
  5. Research: Uită-te la hărți înainte de călătorie pentru a înțelege layout-ul destinației. Citește pe subreddits sau pe grupuri de facebook recomandări locale.
  6. Mașina de închiriat: Fă videoclipuri și fotografii ale stării mașinii de închiriat, a odometrului și a nivelului de combustibil la preluare și returnare.

Siguranță și confort

  1. Precauții la hotel: Marchează hotelul pe Google Maps să-l găsești mai ușor, setează o alarmă de “verificare a camerei” înainte de check-out și folosește cârlige cu ventuze pentru mai mult spațiu de agățat.
  2. Mai mult curent: Folosește o carte de vizită sau un card de fidelitate în sloturile de carduri de hotel pentru a menține dispozitivele la încărcat când nu ești în cameră. Încarcă dispozitivele în baie pentru a evita să uiți cabluri.
  3. Numerar și carduri suplimentare: Păstrează bani cash suplimentar și un card de debit de rezervă la cazare.
  4. Nu schimba bani în aeroport. Ba chiar poți să folosești ATM locale și să plătești o taxă mai mică.
  5. Când călătorești singur/ă: Folosește o singură cască să asculți indicații de pe maps pentru a evita să pari pierdut/ă și stai în hotelurile de lângă aeroport dacă ajungi prea târziu în noapte.

Sănătate

  1. Suplimente: Ia o pastilă de durere de cap, săruri de hidratare, o vitamina C. Câteva lucruri la tine, nu toată farmacia, astfel încât să nu strici vacanța din cauza sănătății.
  2. Altitudine și presiune: Rămâi bine hidratat pentru a preveni răul de altitudine.
  3. Căști cu noise cancelling: Folosește căști wireless cu anulare a zgomotului pentru confort și liniște.
  4. Mergi cu taxi/bolt/uber, mai ales dacă sunteți mai mulți. Economisești timp și diferența de bani nu e așa mare.
  5. Poartă mască în spații închise. Știu că mulți am rămas cu traume după pandemie, dar pe bune că o mască într-un spațiu închis aglomerat te poate ajuta de o răceală necerută. În plus, e utilă și dacă ajungi în orașe mai poluate, precum Hanoi.

Finanțe

  1. Asigurare de călătorie: Niciodată să nu spui niciodată. O asigurare de călătorie care acoperă și pierderea bagajului e destul de accesibilă ca preț. Plus că o poți face pentru tine și familie rapid din aplicații precum Pago, că-ți rămân datele salvate acolo.
  2. Rezervarea zborurilor: Rezervă zborurile direct cu companiile aeriene pentru a evita problemele cu terți sau costuri prea mari.
  3. Fond de călătorie: Deschide un fond de călătorie într-un cont de economii cu randament ridicat pentru a economisi pe parcursul anului și a nu afecta bugetul lunar de cheltuieli.

Alte obiecte, gânduri și ponturi

  1. Suveniruri: Dacă nu ai sigur un anumit obiect pe care-l vrei din țara respectivă, alege o categorie de suveniruri și ține-te de aceea. Așa eviți stresul de decizie și ai o colecție simpatică de magneți, brelocuri, pahare de shot sau ce vrei tu.
  2. Liste de lucruri: Folosește liste cu obiectivele pe care vrei să le iei cu tine adaptate diferitelor tipuri de călătorii. Una pentru citybreak în Italia, alta pentru grătar la munte.
  3. Garderoba de călătorie: Pregătește un set dedicat de haine tehnice pentru călătorii, care sunt mai rezistente pentru toată activitatea din excursia ta.
  4. Foarfece: Adu întotdeauna foarfece de unghii sau o pilă, că nu se știe:)
  5. Și mai multe lucruri: Folosește o jachetă cu buzunare mari care se transformă într-o geantă pentru a economisi taxe de bagaj.
  6. Organizarea itinerariului: Păstrează copii digitale ale itinerariului, rezervărilor și biletelor. Însă notează și pe o hârtie datele hotelului (adresă, nr de telefon) și copii după actele tale.
  7. Planifică excursia cu ce-ți place ție. Apelează la chatgpt sau alte AI-uri să-ți ofere ponturi cu lucruri care au sens pentru tine.
  8. Fă research, mai ales pe gmaps sau site-uri de reviewuri. Nu pleca cu niște așteptări să te superi că nu e așa la destinație.
  9. Călătorii flexibile: Fii pregătit/ă pentru schimbări de planuri și ai alternative mental. Nu toate lucrurile sunt în controlul nostru, iar natura poate deseori să ne schimbe planurile.

Par multe, dar devin obicei cu timpul. Organizând pregătirile de călătorie și rămânând flexibil, poți asigura o vacanță mai lină și mai plăcută. Iar experiențele pot fi predominant plăcute.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.