Sunt de peste 10 ani plecată de acasă, dintr-o zonă pe care o numesc generic Tecuci, județul Galați. În diferite contexte, cum ar fi că accentul moldovenesc iesi la ivealî, oamenii află de unde sunt. De cele mai multe ori continuă cu un aha pentru că nu știu nimic despre. Unii interlocutori mă întreabă dacă e frumos acolo la Dunăre, iar eu le răspund că nu știu, că am crescut pe malul Bârladului.

Mai sunt și câțiva oameni care știu ceva despre muștar: ah ești de acolo de undese face muștarul, umbli cu un borcan mereu în geantă hahaha?

Însă ce am descoperit mai nou este că asocierea Tecuciului cu muștarul a intrat într-un fel de pop-culture. Românii mai tineri știu ceva despre cele două, fac glume preluate, dar nu înțeleg contextul.

Voi prelua eu rolul de a clarifica misterul despre muștarul de Tecuci 🎩

Cel mai mulți români sunt familiarizați cu asocierea Tecuci + muștar de la borcanele Olympia. Puțin context: Olympia comercializează produsele fabricii de conserve Contec, probabil una dintre cele mai mari fabrici de profil din țară. Găsești borș, bulion, bame, compoturi și gemuri. Deși zvonurile locale spun că se importă multă materie primă din China și alte țări, cred că calitatea produselor este încă prin cele mai bune din comerț.

Despre muștar acum.

Am întrebat câteva persoane mai în vârstă decât mine despre motivul pentru care se face muștar bun la Tecuci. Răspunsul simplu a fost: pentru că aici sunt specialiștii care știu o rețetă bună.

Fabrica Contec era printre cele mai mari din țară încă din perioada comunistă. Aici se investeau bani și erau cei mai mulți specialiști pentru conserve. Inclusiv pentru muștar, deși boabele de muștar se importau din alte țări. Prin nebunii ani 90, lucrurile au luat-o puțin razna și s-au descentralizat multe secții și unii specialiști s-au dus pe cont propriu.

Unul dintre acești specialiști este tehnologul Bostan, care are o fabrică mai mică și produce Muștarul Teco. Acesta este distribuit mai degrabă local, sunt șanse mici să-l găsești în București sau alte zone ale țării.

Probabil că au mai apărut alți producători de muștar, probabil că rețetele diferă mult și or fi și altele mai bune. Doar că cel de Tecuci vine cu o istorie de multe zeci de ani, cu multe generații încântate de mici cu muștar de Tecuci.

Cred că este mult potențial turistic de exploatat pe acest subiect, dar nu îl voi aborda acum.


Faza amuzantă despre mine este că nu-mi place muștarul, nu am cumpărat vreodată pentru mine. Dar mă distrează cum oamenii se leagă de o informație vagă pentru a face conversație. În același timp, e interesant de văzut cum o idee este preluată și continuată de generații de oameni, fără pic de context. Și nu este întotdeauna una pozitivă (gândindu-mă la duma după o lună în Vaslui).

Anyway, sper că am clarificat puțin de ce este faimos muștarul de Tecuci (pentru că este bun!) și că veți aprecia mai mult. Iar dacă ajungeți prin zona Moldovei, căutați prin magazine muștarul Teco, cu capac verde sau roșu 💛

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.