Lecturile lunii aprilie au fost cam slăbuțe. În schimb, am văzut tot serialul The Durrells pe HBO, care e inspirat din cărți. Se pune, nu?
Povestiri scurte de Cehov
Revin periodic la Cehov pentru că scrie scurt și la obiect, despre viață și oameni. Întâmplări care par din altă lume, deși personajele sunt simple ca mine și ca tine. Viața de zi cu zi, cu învățămintele sale. Mi se pare musai de avut în bibliotecă de oricine citește beletristică.
Statut și anxietate de Alain de Botton
Alain de Botton este probabil unul dintre cei mai accesibili filozofi moderni. Cartea se numește original Status anxiety și se referă la cum ne subevaluăm pentru că ne comparăm prea mult cu ceilalți. Apoi, uităm să privim în urmă, să ne bucurăm de evoluția noastră. Adună referințe din multe resurse utile, dacă vrei să aprofundezi subiectul. Pentru mine a fost utilă să văd cât de slabă pot fi uneori. Acum mi-am dat seama că e bună de citit împreună cu Factfulness.
Populații care se bucură de bogății și posibilități incomparabile cu ceea ce și-ar fi putut imagina vreodată strămoșii lor, trudind pe câmpurile impredictibile ale Europei medievale, dovedesc acum o capacitate remarcabilă de a nu fi mulțumiți de ceea ce au și de poziția pe care o ocupă în societate. (p49)
Îi invidiem doar pe care pe care îi considerăm egali cu noi; invidiem doar membrii grupului de referință. Nu există succese mai greu de îndurat în afara celor repurtate de prietenii noștri apropiați. (p51)
Trei femei de Lisa Taddeo
Probabil una dintre cele mai supraevaluate cărți despre femei. Teoretic, este un exercițiu jurnalistic despre viața a 3 femei cu vieți diferite (lol) și despre ideea de dorință din viața lor. E scrisă cumva în stil de jurnalism narativ, dar are atââât de multe detalii inutile despre cum fac sex oamenii ăia! În principiu, bărbații sunt de vină, iar femeile sunt slabe. Iar lecturile după care se ghidează ele sunt Twilight sau 50 shades. Come on! Apoi mai este întreruperea inutilă a poveștilor pentru a trece la cea a altei femei. Este un artificiu drăguț, dar nu merge mereu. Aici eu l-am ignorat, am citit fiecare poveste până la capăt. Am terminat-o, dar m-a lăsat rece, mă enervează cât de lăudată a fost.
Maria Tănase: o fântână pe un drum secetos de Simona Antonescu
Las și muzica mai jos, mi se pare că nu merge citită altfel 😄Simona Antonescu a reușit să refacă povestea Mariei Tănase într-un volum foarte bun. Este scris invers cronologic, de la anii 40, cu perioada cea mai dificilă, către copilărie. M-a făcut să caut cărți despre Bucureștiul vechi (avea Humanitas câteva titluri pe tema asta).
Obstacolul este calea de Ryan Holiday
Carte recitită, în limba română. Am simțit în perioada asta că am nevoie la un apel la recalibrare. Ideea despre a lua orice situație aparent negativă (blocker) drept un obstacol de care trebuie să trecem. Tinde să fie repetitivă și puțin prea optimistă, dar depinde de starea fiecăruia. Cartea mi se pare foarte bună ca introducere în stoicism, pentru că adună multe informații din resurse de bază.
0 Comments