Cu asta rămâi după o excursie de-a lungul lui E85, șoseaua care unește Giurgiu de Suceava, de care am auzit în orele de istorie sub numele de „Drumul Moldovenesc”. Orașele mai degrabă golite de locuitori, dar cu case mari și mașini scumpe la periferii, încă dedică statui, tei și biserici celor 3 care au speriat estul.
Imediat după Paște am plecat într-o excursie în Moldova, să revizitez locurile pe care le bifam cu succes în toate excursiile școlare și de familie. Sigur că n-a fost vreme de văzut tot ce se putea și ce mi-au recomandat prietenii pe Facebook, iar asta se datorează drumului. Sute de kilometri pe un drum european de o bandă jumate, când nu treceai prin sate cu limita de viteză la 50km/h. Am înțeles perfect frustrarea care-a dus la campania #șîeu din martie.
Dar hai să lăsăm asta deoparte un moment și să-ți fac un rezumat cu ce-am văzut și ce-am ratat, pe ruta Tecuci-Suceava, via Iași. Creangă era Popa Smântână pentru că-i plăcea să mănânce pui batjocorit cu smântână, toți teii din Moldova sunt dedicați lui Eminescu, iar mănăstirile își datorează existența lui Ștefan și neamului Mușatinilor.
Încă de la intrarea în Moldova, în județul Vrancea, mergi la Mausoleul de la Mărășești (biletul e 9 lei) să afli despre vitejia moldovenilor din Primul Război Mondial, pentru a-ți face o idee și despre sursa de naționalism din zonă. Dacă ai timp, poți să extinzi vizita în județ, spre Mausoleul de la Mărăști, Casa lui Moș Ion Roată, Mausoleul de la Soveja și Cascada Putnei.
Ajungem ceva mai la nord, la Piatra Neamț, unde ai de văzut orașul de sus cu un drum cu telegondola, apoi faci stânga să vezi barajul de la Bicaz, Cheile Bicazului, Lacul Roșu. Spre Târgu Neamț încep mănăstirile: Agapia, Văratic, Sihăstria, Neamț. Apoi trebuie musai să mergi la Cetatea Neamț (e puțin de urcat până acolo, biletul e 24lei/persoană, dar te poți combina cu alți 4 oameni și ai preț de grup, 12 lei), Muzeul Popa, Codrii de Aramă (v-am zis că spiritul lui Eminescu e peste tot), Rezervația Naturală de Zimbri (aici poți merge și în safari să-i vezi în libertate).
Vreo sută de kilometri mai la dreapta, să mergi la Iași. Minimul minimului de văzut aici, ai așa: Grădina Botanică, Teiul lui Eminescu din Parcul Copou, Bojdeuca lui Ion Creangă, Sala Pașilor Pierduți din Universitatea A.I. Cuza, Biserica Sf. Trei Ierarhi, Teatrul Național, și Palatul Culturii.
Or spune ei că nu-s moldoveni, dar Ținutul Bucovinei trebuie să facă parte din excursia ta în Moldova. Când intri în județul Suceava, treci pe sub o poartă mare de lemn unde ești binevenit în zonă. Mi-aș fi dorit ca acest efort să fie dus mai departe, și să fie niște bilete comune de vizitare a punctelor turistice. E drept că majoritatea mănăstiri, cu bilet de intrare de 8-10 lei. Ce-i de văzut: Mănăstiri: Putna (pentru Ștefan!), Moldovița, Sucevița, Voroneț Muzeul de Ouă Încondeiate Lucia Codrea, dacă nu ajungi până la Ciocănești, Cetatea de Scaun de la Suceava și Muzeul Satului Bucovinean (sunt practic în aceeași curte), Casa Memorială „Mihai Eminescu” din Ipotești.
Cu cât m-am informat mai mult pentru această excursie, cu atât mai mult voiam să mă abat stânga-dreapta pe traseu. Sunt o tonă de locuri în toată zona care arată bine, spun ceva despre identitatea noastră ca neam, și merită vizitate. Pe drum înapoi spre sud, poți merge pe la Gheorghieni-Miercurea Ciuc-Sf. Gheorghe, și să vezi Lacul Sf. Ana și Castelul Zăbala din Covasna.
Crezi că am ratat ceva special? Lasă-mi în comentarii locuri de văzut în zona Moldovei!
Ca locuri de mâncat în zona Moldovei, ce-am testat sau primit recomandări, avem așa: Valhalla în Bacău; Mariko Inn în Roman; Casa Bucovineană în Suceava; Aldi, Lions, Casa Humor, Casa Elena, Pizzeria La Bomba în Gura Humorului; Turtița Bunicii în Neamț; La Conac, Cuptorul Moldovencei în Iași; Popasul Cucorani în Botoșani.
În concluzie, trebuie să recunosc că am fost plăcut surprinsă. Nu mă înțelegeți greșit, se observă în orașe o diferență mare între griul blocurilor din centru, petuniile din sensurile giratorii, și vilele de lângă oraș. Dar mă bucur că locurile vizitate arată bine, sunt bine întreținute și curate. Intrările variază de la 5 lei la 25 lei, iar dacă ești student, ai reduceri în majoritatea locurilor (m-a amuzat ca pe alocuri să văd pe listele de prețuri „salariat” în loc de „adult”), iar dacă traduci în euro, e nimica-toată.
Sper ca locurile din listă să te ajute în excursia ta! Dacă ești din zonă și crezi că am ratat anumite locuri din zona Moldovei, nu ezita să le treci mai jos, n-au intrat zilele de vizitat în sac 🤩
2 Comments
tiby · September 19, 2019 at 10:33 am
Un loc minunat de mâncat in Iași este Cuib cu produse locale, este aproape de Piața Unirii.
In fiecare zi de la ora 18 este un tur pietonal gratuit cu pornire de lângă statuia lui Cuza.
Gabriela · September 19, 2019 at 11:09 am
Bine că l-ai menționat, am văzut de afară că arată bine, dar nu am mâncat acolo. Merci de ponturi!