Am învățat cum să merg cu trenul de mică. Fie mergeam la bunici vara, fie mergeam la Iași cu sormea, trenul era parte din viața mea. Ce-am scris mai jos, le văd drept niște reguli de bun simț mai degrabă, învățate natural încă de pe vremea când vagoanele erau compartimentate. Nu și-au pierdut încă din importanță, așa că nu strică să le citești măcar pe diagonală.

  1. Când pleci de acasă gândește-te dacă reziști pe toată durata călătoriei fără mâncare sau apă. Dacă știi că mănânci, nu uita că ți se va face sete, apoi mai bei apă (sau ce bei) pentru că e lângă tine și ți se umple vezica. Trebuie să folosești toaleta vagonului, care nu e cea mai curată și dotată din lume, deci ai nevoie și de șervețele și gel antibacterian.
  2. Acum că ți-ai făcut bagajul, du-te cu cel puțin 10 minute înainte pe peron. Uneori, trenul ajunge puțin mai devreme. Mai rar, ce-i drept, dar se poate întâmpla. Vezi ce vagon și ce loc ai și orientează-te unde să aștepți. De cele mai multe ori, numărătoarea începe de la locomotivă.
  3. După ce ți-ai luat biletul, nu ți-l pune bine. Fie va veni controlorul, fie o să uiți ce loc ai. Nu e foarte ok să stai în mijlocul vagonului, cu bagajele blocând trecerea și căutând de zori locul la care trebuie să ajungi.
  4. Încearcă să ocupi cât mai puțin loc din spațiul ”comun”. Știu că locurile sunt foarte înghesuite și dacă ești băiat îți este cam greu să te crăcănezi pe-acolo, dar gândește-te și la ceilalți. Au același spațiu ca și tine. Cu bagajele la fel – așează-le cât mai compact și ocupă cât mai puțin spațiu. Profită de spațiul de sub scaun sau de cel dintre scaunul tău și al vecinului din spate.
  5. Salută. Socializează. E mai greu acum, știu. Tipa care stă în fața mea are laptopul în față, căștile în urechi. Dar asta nu m-a împiedicat să zâmbesc și să dau din cap a salut când m-am așezat. La fel stau și eu acum, ce-i drept. Însă nu trebuie să stăm închiși în noi, fără să privim în dreapta-stânga. Îi zice mijloc de transport în comun.
  6. Spuneam la început de mâncare. Evită mâncarea cu un miros puternic (ceapă, usturoi, despre voi vorbesc!). Același principiu merge și la băuturi – mai puțin vin, bere răsuflată, redbull, etc. Nu ești singur în vagon! Iar dacă nu ești singur pe insula ta,  este politic să-i servești și pe ceilalți cu sărățele, alune, natty sau ce mai ai tu. (Când eram mai mică, mereu mă nimeream pe lângă doamne mai în vârstă care-mi dădeau fructe sau alte nimicuri din astea :)) )
  7. Dacă te apucă nevoile, nu folosi toaleta când trenul este în stație. Mă uimește numărul mare de oameni pe care i-am văzut ducându-se la toaletă când oprește trenul. Unu’ la mână, mă surprinde că sunt nervoși când găsesc toaletele blocate. Apoi, oare ei nu realizează că mizeria lor rămâne în stație, când ar putea rămâne în mijlocul câmpului?! Cred că aceasta este o regulă de bază pentru transportul cu trenul.
  8. Dacă ai în grijă și un copil, chiar ai grijă de el. Faptul că este un copil nu-l scuză pentru țipete, urcat cu picioarele pe scaun, lovit persoanele din față, și așa mai departe.

Știu că nu este foarte plăcută călătoria cu trenul – este tot mai scump, locuri înguste, scaune incomode, durează mult. Sunt destule lucruri negative, dar ar fi drăguț să nu facem și mai neplăcute cele 3-5-10h.

Actualizare în 2022 despre mersul cu trenul

Până astăzi mi se părea  irelevant să scriu că ar trebui să știi vagonul și locul dinainte să urci în tren – nu bloca calea de trecere!

Nu înjura casiera că nu v-a dat loc unul lângă altul. Ea nu are idee cum sunt numerotate locurile în vagon, nu are idee care vagoane sunt compartimentate și care nu. Puteți să primiți 34 și 35 (de exemplu) și să stați total separat. În plus, calculatorul dă locurile total random, cu excepție în cazul în care îi spuneți doamnei de la casă că ați vrea vagonul X, locul Y (de câte ori am avut nevoie, am putut rezolva). Dacă sunteți un grup, luați biletele toți o dată, pentru că dacă stați fiecare la rând, programul dă loc random fiecăruia, nu le ia în ordine.

Recomandare: am cumpărat online de câteva ori bilete de la CFR, merge impecabil. Singurul minus ar fi că nu poți cumpăra cu mai puțin de 90 minute (parcă) înainte să plece trenul. Controlorii primesc o foaie printată cu numele tău 🙂 așa că rezervă biletul din timp și evită cozile din gară.

Photo by Josh Nezon on Unsplash

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.