Știți că se spunea că fiecare dintre noi vom avea 15 minute de faimă. Ei, în zilele noastre ai noroc la 15 secunde. Cam atât a fost la mine, fiind menționată într-o știre protv despre obiceiurie de consum ale românilor și cum s-au schimbat în pandemie.

(nu pot embedui clipul:( )

Firesc că pregătisem un speech mult mai variat și firesc că m-am bâlbâit mult și am uitat tot în discuția de 20 de minute cu Florentina. Și pentru că tot am pregătit câteva paragrafe care să se aplice unor întrebări, vi le las mai jos.


Interviu despre minimalism în România

Cum am început

Eu am descoperit minimalismul din comoditate cumva. Voiam să petrec mai puțin timp cu treburile casnice, iar dacă ai mai puține bibelouri, ai mai puțin praf de șters. Apoi am început să caut pe internet cum pot să-mi ușurez treaba și mai mult, și am dat peste conceptul de “stil de viața minimalist”. M-a prins și mi-a arătat multe beneficii: cat de puțin îmi ia să fac bagaje sau chiar să fac curațenie. 

Cât contează influența externă

Apoi am început să vorbesc despre asta public, că mă deranjau toate mesajele promoționale despre orice.  Iar prieteni, oameni cunoscuți sau necunoscuți mi-au scris că și ei au făcut o anumită schimbare, că simt că le este utilă, și se bucură că mai există și alții care gândesc ca ei.

Atunci când urmărim pe cineva pe social media, tindem să uităm că persoana respectivă poate e un profesionist în domeniul său, iar nooi vrem fix ce au ei, deși suntem fani sau maxim amatori ai domeniului. Cum ar fi la machiaje sau la gătit. Cred că cel mai sigur mod de a ne face și plăcerea, să ieșim și bine, este să cumpărăm cele mai bune produse pentru bugetul nostru și pentru stilul nostru de viață. 

S-au schimbat obiceiurile în pandemie

În pandemie, oamenii au continuat să cumpere, dar cred că au fost mai preocupați de utilitatea lucrurilor decât de modul cum arată. 

Fiecare cultură și fiecare persoană adoptă un stil propriu: unii vor să trăiască cu 50 de lucruri. Alții au 3 haine și sute de cărți. Unii vor să cheltuie cât mai puțin pe orice, alții aleg haine de lux. 

Totuși, mi-am dat seamă că nu e neapărat un trend nou. Poate are o abordare nouă, că bunicii noștri refoloseau și transformau tot ce aveau în gospodărie de nevoie. Noi o facem poate din grija pentru planetă sau pentru buzunarul propriu. 

Sfaturi de organizare pentru cei la început de drum

E o chestiune complet personala. Mai primesc întrebări despre cum organizez anumite lucruri prin casă. Sunt diferite sisteme în funcție de cum avem casele și de nevoile noaster. Oricât ne-am dori să venim cu soluții instant pentru oricine, este un proces personal pentru că fiecare trebuie să-și știe drumurile prin casă. 

Sfaturi. Întâi de toate: este un mindset, un tip de gândire care te ajută să te detașezi de lucruri. Apoi, este un proces continuu, nu-l faci o dată și gata. Dar împreună cu pregătirea mentală potrivită, nu va fi o corvoada.  

Sunt multe trucuri: să-ți grupezi lucrurile dintr-o categorie într-un singur loc. Toate cărtile în bibliotecă, toate cablurile într-un sertar, samd. Să scoți ce nu ai mai purtat de-un an. Să dai lucrurile care nu te fac sa te simți bine, stricate, sau nefolosite. Măcar la o curațenie generală să încerci asta. Și bineînțeles, să ai grijă cum scapi de ele, să nu le arunci la marginea drumului sau la marginea padurii. Vinde sau donează ce este încă în stare bună. Intră pe hartareciclarii.ro și vezi care-i cel mai apropiat centru de reciclare pentru lucrurile pe care le ai tu. 

Nu eticheta este importantă

În final, nu toată lumea care are astfel de obiceiuri alege să poarte eticheta de minimalist sau știe măcar de minimalism ca stil de viață. E mai important să fii tu bine cu tine și cu ce ai, decât să te gândești mereu la standardele puse de alții.

Share Button

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.