Începusem anul 2020 cu planul de a scrie lunar un articol despre cărțile pe care le-am citit în luna respectivă. Mi-a ieșit pe ianuarie, februarie, martie și aprilie. Din mai nu am mai avut energie să mă țin de multe, așa că m-am afundat în muncă. A fost un efort să-mi țin și profilul de Goodreads actualizat.
Nu am avut ca scop un număr de lecturi și nu am numărat câte cărți am citit anul acesta. Am câteva pe care le-am început și la care revin periodic, nu sufăr că nu le-am terminat, să le adaug la numărătoarea de acum.
Am cumpărat puține cărți, fie recomandate direct, fie începute deja de la Bookster. Majoritatea au fost împrumutate. Am renunțat la câteva care nu mi-au plăcut sau nu au fost potrivite. M-am îndrăgostit de altele. Am revenit asupra altora. Cât de satisfăcătoare sunt lecturile!
📖📚
6 Cărți de ficțiune care mi-au plăcut în 2020
1. Tatiana Țîbuleac cu Vara în care mama a avut ochii verzi sau cu Grădina de sticlă. M-a cucerit complet stilul autoarei. Este dureros de real. Ești transpus în mijlocul acțiunii. Suferi sau te bucuri o dată cu personajele. Ambele cărți au povești de viață, reală. Nu vreau să scriu că sunt triste, doar că sunt despre viața autentică.
2. Oameni normali de Sally Rooney rămâne o favorită. După cum spune și titlul, e despre viața normală. Deși relația între fata tocilară și băiatul sportiv este un clișeu, contextul pentru fiecare dintre ei este ramificat în așa de multe direcții, că-ți amintește că așa e și viața. Cu multe nuanțe de gri, iar finalul fericit nu e așa de predictibil pe cât ne dorim. Pro tip: să urmăriți ecranizarea de pe HBO GO, este super bună!
3. Acolo unde cântă racii de Delia Owens a fost una dintre cărțile pe care le-am început pentru că lumea o lăuda. Este vorba despre o fată inteligentă care are ghinionul să crească într-o deltă, ducând o viață sălbatică. O poveste bine spusă, care te prinde.
4. Testamentele de Margaret Atwood este continuarea de la Handmaids Tale și finalul de care aveam nevoie cu toții. Cred că merge citită și separat, dar are mai mult sens împreună cu prima. Mi-e greu să o descriu fără să dau spoilere 😅
5. Zilele Abandonului de Elena Ferrante a fost o altă carte care m-a durut. Îndrăznesc să compar stilul cu Tatian Țîbuleac, menționată mai sus. Universul feminin, cu toate durerile cu care vine la pachet. În această carte, durerile de după ce ești părăsită.
6. Istoria Albinelor de Maja Lunde a fost o carte surpriză trimisă de echipa bookster. Nu credeam că mă va prinde subiectul așa de mult. Practic, sunt 3 fire narative care au ca punct comun importanța albinelor pentru mediul natural.
📖📚
5 Cărți de non-ficțiune care mi-au plăcut în 2020
1. Ego is the enemy de Ryan Holiday. O lectură la care revin periodic, ca un kind reminder pentru mine. Și pentru sabotorii mei. Sunt mereu surprinsă de cum mă auto-sabotez, cum orgoliul “vorbește” prin acțiunile mele.
2. Behave de Robert Sapolsky. Nu am terminat-o încă, este o carte pe care o citesc cu creionul în mână și la care trebuie să rumeg după câteva pagini. Despre ce e vorba: ce înseamnă reacțiile noastre automate, care e natura lor și de unde vin.
3. Reasons to stay alive de Matt Haig. După cum zice și titlul, uneori avem nevoie să ne amintim de motivele pentru care decidem să rămânem în viață, când mintea ne sugerează că n-am avea prea multe.
4. Range de David Epstein a devenit foarte populară în ultima perioadă pentru că promovează ideea de a avea cunoștințe din mai multe domenii. Cred că este o lectură potrivită pentru zilele noastre deoarece ne schimbăm perspectiva de la un singur job toată viața și să fii bun pe nișa ta, la puterea de a te adapta pentru alte domenii.
5. Born a crime de Trevor Noah este autobiografia comediantului. El s-a născut când apartheidul încă exista în Africa de Sud. Asta înseamnă că relația dintre mama lui sud africană și tatăl elvețian era ilegală, așa că nașterea lui a fost dovada delictului. Este un echilibru bun între poveștile din copilărie, contextul socio-politico-economic și lecțiile de viață pe care le-a primit.
📖📚
Anul trecut, scriam că vreau să aprofundez mai mult câte un domeniu. Nu mi-a ieșit, ba chiar mi-a fost dificil să mă țin de cărțile de non ficțiune. Bănuiesc că a fost un an în care am vrut să evadez din realitate 🙂
Pentru 2021, îmi doresc să citesc cărți care-mi plac. Poate extind dragostea mea pentru cărți cu un side business.
0 Comments