Pasajul Constanța este podul pe care trec trenurile spre Constanța, aproape peste intersecția dintre Calea Griviței, Bulevardul Bucureștii Noi și Șoseaua Chitilei. Pe unde locuiesc eu, v-am mai povestit.

Podul este unul feroviar, deci ține de CFR. Cu toate acestea, proiectul de reparație a trecut la Primăria locală,  că e partea rutieră sub el și intervine administrația șoselelor. O oportunitate minunată de jonglat bani între instituții dpmdv, dar se pare că nu suficientă pentru responsabili 🙂

A apărut ceva zgomot în presă despre subiect prin aprilie, cu un articol în stil propriu pe Vice și câteva alte reportaje pe siteurile de știri. Atunci s-au mișcat niște băieți rapid și au aranjat stâlpii de susținere cu ipsos, iar CFR spunea că o lucrare de reabilitare este imperios necesară. La începutul lui octombrie, Primăria Capitalei și CFR SA încă aveau chestiuni juridice de discutat, iar la sfârșitul lui noiembrie aparent un șofer se trezește cu o bucată din pod pe capota mașinii.

Acum, de ce am scris în titlu că te costă 1 leu 30 să treci un pod: ca pieton, nu ai în momentul actual o altă modalitate legală și sigură de a trece dintr-o parte pe alta a Griviței. Pe sub pod este un trotuar de 30cm, poate, distrus și cel mai probabil ocupat de o roată de mașină. Pe deasupra podului teoretic nu ai voie să treci, nefiind o trecere amenajată a căii ferate, conform legii 289/2005. În pozele de mai jos aparăm mulți oameni care folosim acea trecere când vremea permite – sau când exercițiile de la depou sunt pe pauză. Nu o dată am stat câte un sfert de oră să facă un tren de marfă stânga-dreapta pe prima linie. Am renunțat apoi și am trecut pe jos – nu am poze, cât mergi pe acolo nu ai timp de pozat, trebuie să te miști repede și să te rogi ca șoferii să fie atenți.

Troleul sau tramvaiul sunt singurele metode de a putea trece partea asta, iar o călătorie costă 1.3 lei. Nu sunt stații de reîncărcare în imediata apropiere, așa că te riști pentru o amendă de 500 lei (după cele mai recente schimbări). Iar diminețile și serile poți face 10 minute lejer pentru a trece ăia 100 de metri, cu mijlocul de transport în comun de suprafață. Sau poți lua metroul o stație, de la 1 mai la Jiului, și măcar nu ai riscul că-ți cade podul în cap.

Ce rezolv cu articolul ăsta: te informez pe tine, cititorul, înainte să te muți în zonă și apoi să te plângi de trafic. Mai fac puțin zgomot despre subiect, poate se mai sesizează cineva. Deși e decembrie, sărbători, hai să vedem de la anu’.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.