Săptămâna trecută a început Zilele festivalului culturii ruse la București, cu deschiderea la Gaudeamus. În această seară a fost deschiderea Zilelor Filmului Rus, cu proiecția filmului Tigrul alb.

*

La deschidere au vorbit criticii de film Irina Nistor, Sergei Lavrentiev (critic rus), actorul principal din film Alexei Vertkov și ambasadorul rus Oleg Malghinov.

Acum să vă spun despre Белый тигр, în regia lui Karen Shakhnazarov (directorul casei de producție Mosfilm). Acțiunea se petrece în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, personajul principal, Ivan Naidenov este un tanchist care a suferit un accident în urma căruia s-a ales cu arsuri pe 90% din corp și amnezie retrogradă.

Deși Ivan nu-și amintește cine este, din ce campanie face parte și primești un nume întâmplător de la doctor, își cunoaște foarte bine meseria și se înțelege cu tancurile. Adică vorbește cu ele, tancurile îl anunță când primește atacuri. De ce este important acest aspect? Pentru că Tancul Alb este o fantomă nazistă care ataca mortal armata rusă.

Sfârșitul este un pic straniu. Germania cedează și semnează armistițiu. În schimb, Ivan Naidenov nu renunță la luptă, sugerând că Tancul Alb va aștepta 10, 50 sau poate 100 de ani până să lupte iarăși.


*

V-am mai zis că m-am îndrăgostit în această seară de Alexei? 😀

Detalii despre programul festivalului găsiți aici.

 

 

 

 

*

Sunt adepta educației non-formale, așadar pentru mine este foarte important ca atunci când înveți ceva nou, să te înconjori de elemente din acel domeniu. Deci, eu studentă la rusă, eu învăț mai multe la un conferințe și filme rusești.

Share Button

1 Comment

personal blog & photo gallery | Zilele Culturii Ruse la București · November 24, 2013 at 12:23 am

[…] pare că devine o tradiție ca Gaudeamus să dea startul Zilelor Culturii […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.