S-a făcut 1 an și jumătate de când e Taco în casă, apoi a venit și Gordo, și treptat am adunat informații despre ce trebuie să facem pentru că testoasele să ducă o viață bună. Pe 23 mai este Ziua internațională a țestoaselor, așa că m-am gândit că ar fi contextul potrivit pentru un astfel de articol.

Broasca țestoasă este unul dintre cele mai prietenoase și ușor de întreținut animale de companie, așa că nu e de mirare că le găsim în toate petshopurile, împreună cu un kit de bază. Cu toate astea, dacă tot te-ai hotărât să ai o țestoasă, asigură-te că îi oferi mediul prielnic.

Acvariu

Acvariul lor are 30L – îl au de la începuturi, l-am găsit pe olx. Încă au loc să înoate, dar avem planuri să îl schimbăm cu unul mai mare anul acesta

Curățarea acvariului:

  • racletă cu capete diferite-pentru alge, piatră (linia lăsată de apa) și picături de apa
  • perie cu magnet
  • soluție de curățare JBL BioClean A

Apa

  • temperatură trebuie să fie de minim 25 grade, un încălzitor din petshop ar trebui să-și fac treabă
  • fără clor – ajută ReptoSafe (Tetra)
  • fără alge – ajută Algumin Plus (Tetra)
  • curată-chiar dacă alegi să pui și nisip, care “ascunde” mizeria țestoaselor, e bine să ai și Water cleaner (JBL)

Nisipul – contrar recomandărilor de a nu pune nisip/pietriș în acvariu, pentru că testoasele pot mânca din el, am ales să încercam pentru că cele două să aibă activitate de joacă toată ziua. Îl curățăm la fiecare schimbare de apa.

Termometru – oricare se poate prinde cu o ventuză, de la petshop.

Filtru de curățare a apei

In funcție de filtrul pe care îl ai, ai mai multă bătaie de cap cu schimbatul apei. Deocamdată avem un filtru intern Tetra ReptoFilter RF250, cu filtre interne pe care le schimbăm o data pe luna, când se schimbă toată apa și se curată tot acvariul. Între timp, mai adăugăm apa (cu soluție de curățare deja în ea) și ne asigurăm că filtrul își face treabă.

Insula

Testoasele Trachemys pe care le găsim noi în petshopuri iubesc (ca orice reptilă) să stea la soare, așa că trebuie să le asiguri un spațiu pe care să iasă și unde să fie încălzite, preferabil de becurile de mai jos. Unii crescători recomanda și un loc în care să se ascundă. Taco și Gordo și-au găsit loc de ascuns pe sub insulă plutitoare, prinsă în magneți.

Atenție la înălțimea de care este prinsă insulă, trebuie să fie suficient de departe de marginea superioare, pentru că testoasele să nu evadeze.

Le poți urmări pe Taco și Gordo pe Instagram aici

Lumina

Testoasele au nevoie de lumina și căldură cel puțin 10 ore pe zi. Deoarece razele soarelui nu trece prin sticla acvariului, este recomandat să fie folosite 2 tipuri de becuri:

  • UVA: asigură lumina și căldura necesare, care le face pe țestoasă să-și dea seamă de rutină zilnică (lampă este legată la un smart plug, așa că e programată să ofere lumina între 12 și 23).
  • UVB: lumină oferă și vitamina D, care sprijină aportul de calciu (necesar sănătății cochiliei).

Apoi, lumina directă a soarelui duce la apariția algelor.

Mâncare: inimă de vită, creveți uscați, salată, fructe

Din păcate, este puțin de muncă să asiguri toate aceste produse. Cum am zis la început, petshopurile uzuale din București îți oferă un kit de bază, care de obicei asigură: acvariu, insulă, încălzitor, filtru. Însă pentru becuri sau pentru filtre mai complexe, trebuie să sapi puțin mai mult pe interneti, să găsești ce ai nevoie, chiar dacă producătorii sunt de obicei tot cei pe care ii gasim in petshop: Tetra, Exo-Terra sau JBL, aceeași din petshops. Online, noi mai apelăm la Emag si partenerii lor, Aquariumprest, sau la Petmagia.

Dacă mi-a scăpat ceva, trage-mă de mâneca. Dacă ai găsit și alți furnizori, lasă un link mai jos.

Viața cu o broască țestoasă în casă

10 motive pentru care broasca țestoasă este animalul de companie perfect

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.