Să presupunem că știi deja în ce domeniu vrei să te specializezi profesional, acum urmează să te hotărăști la ce universitate să mergi și în ce oraș. Care este primul pas pe care-l faci? Cauți o anumită universitate, că ai auzit tu că e bună de la vecinul de bloc? Te răzgândești că ai citit undeva că absolvenții de acolo nu-și găsesc de lucru? Mergi la târguri de universități?

De exemplu, după ce m-am decis că vreau să fac limbi străine, m-am uitat și la universitățile din țară care au facultăți unde aș fi putut face asta, deși eram destul de sigură că voi merge la București oricum. Bineînțeles, pentru mine a cântărit mult faptul că la Universitatea din București este Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, spre deosebire de celelalte universități mari din țară care au programele integrate la Facultatea de Litere. Între timp am descoperit că UniBuc este în topuri internaționale cu secția de Limbi Moderne, which is awesome.

Când a fost vuniversityorba de master, în schimb… nu am făcut nimic dintre astea. Știam că vreau marketing-comunicare, parcă voiam să văd ce e și dincolo de UniBuc, iar matematica de la ASE nu prea mi-a surâs. Nici SNSPA nu prea mă atrăgea, dar am luat o decizie de ultim moment asupra unui master proaspăt acreditat de ARACIS.

Vreau să cred că fiecare își alege universitatea în funcție de așteptări, nevoi și posibilități. Deci poți să te uiți la:

  1. Oportunitățile de angajare de după – uite aici un articol interesant despre – Students link uni ranking with employability, survey reveals
  2. Calitatea programului și a profesorilor – paradigme, suport de curs actualizat cu tendințele globale, profesori Honoris Causa, accent pus pe cercetare
  3. Experiența internațională – aici recomand Rankings QS, care sunt împărțite în funcție de subiect, zonă sau e global – QS University Rankings
  4. Serviciile sociale – burse, cantine, cămine etc.  în condiții bune pentru studenții cu posibilități financiare limitate și nu numai, însă aici e greu de aflat informații corecte din partea universităților (recomand studiile ANOSR pentru asta). Se știe că învățământul românesc este subfinanțat, deci nu poți avea așteptări prea mari la acest capitol.
  5. Transparența în universități (cumva legat de punctul 4) – Coaliția pentru Universități Curate face niște clasamente utile, de consultat.

Am multe linkuri externe pentru că vreau să atrag atenția asupra faptului că este informație multă pe net despre universități, atât din România, cât și din afară. Iar acolo unde nu sunt foarte multe informații, cred că e rost de ridicat sprânceana și spus pas.

Știu cum e să fii înnebunit cu examenele de bac și să nu ai energie să te informezi despre facultăți, de aceea e recomandat să te interesezi din timp de ce să te duci la Arhitectură la București sau Iași, de exemplu. Și asigură-te că știi ce te motivează intrinsec să pierzi 3 ani din viață (cel puțin) pentru asta. Dacă e doar o afacere, fii sincer cu tine și nu-ți pune așteptări mult peste interesul pe care-l poți tu oferi.

Iar dacă ești în căutare de studii de specialitate – masterat, doctorat – recomchoseand același lucru, să fii sincer cu tine. Dacă o diplomă de master te ajută doar la grila de salarizare, nu te complica prea mult. Dacă vrei să investești pe bune în educația ta, informează-te, mergi la cursuri deschise, vorbește cu absolvenți.

Folosești alte instrumente pentru a lua o decizie? Dai cu banul? Mergi la Mama Omida? Povestește-mi cum a funcționat la tine 🙂

Share Button

2 Comments

Emil Calinescu · July 9, 2015 at 2:28 pm

La master e alta mancare de peste. Multi, din comoditate, aleg sa faca master in aceeasi facultate. Inertie as numi-o eu.

    Gabriela · July 9, 2015 at 2:34 pm

    Nu este nimic rău în a continua la aceeași facultate, înseamnă că ți-a și plăcut ceva acolo dacă te mai ține 2 ani.

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.