Mi-a amintit de senzația pe care am avut-o când am citit Mara de Slavici. Da, e tot cu zbucium femeiesc și spirit matern. Stai ușor, nu e așa de siropoasă. E cu război, cu crime și cu istorie.

Citind cartea asta mi-a trezit o poftă nebună de a relua cărțile din facultate, pe multe încă le mai țin în bibliotecă. Da, nu sunt chiar așa de minimalistă. Odată ce autorii ruși îți intră pe sub piele, nu mai scap de ei ușor. Ba chiar, ai încredere și în recomandările lor, căci cartea asta a fost lăudată de Ludmila Ulițkaia (i-a scris și prefața), o autoare la care eu revin periodic – ce-i drept, am văzut-o la o prietenă pe instagram, dar documentarea online m-a convins.

Așa, deci despre ce e vorba: pentru început avem o fată needucată (Zuleiha) care-și slujește orbește soțul și soacra, după așteptările lumii. Apoi soțul e ucis de soldații Armatei Roșii, ea este deschiaburită și trimisă în Siberia, iar acolo uită de datinile de acasă și devine o femeie independentă. V-am dat spoiler mai sus la faza cu Mara, va avea și un copil până la urmă. Călătoria de 6 luni până în Siberia și apoi toate provocările din taiga au ca fir roșu evoluția psihologică a eroinei: atât cum își vede ea rolul de femeie, cât și modul de relaționare cu cei din jur.

Dincolo de poveste, care e foarte bine croșetată, se leagă foarte armonios schimbările de perspectivă, realul cu irealul, momentele în timp. După ce afli că inițial această carte a fost un proiect pentru un scenariu, din anii de la Școala de Cinematografie, începi să înțelegi de ce se conturează o întreagă atmosferă în jurul tău, cu detalii semnificative, dar nu plictisitoare.

Apoi, mai este vorba de povestitul din locul omului de rând despre ce s-a întâmplat în anii 1930-1940 în Rusia și Europa de Est. Toate jocurile politice, cum principiile nu se potriveau cu acțiunile, propagandă, multiculturalitate forțată, oameni nevinovați morți. Totul în afara cărții de istorie.

O găsești de împrumut la Bookster sau de cumpărat la Libris.ro.

Share Button

1 Comment

8 cărți care mi-au plăcut în 2019 • Gabriela Deleanu · December 19, 2019 at 11:26 am

[…] Iahina este cartea cu care mi-am început anul 2019 și este una dintre preferatele mele. Când am scris despre ea atunci, am zis că mi-a amintit de Mara lui Slavici, și rămân la aceeași părere. […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.