M-am vaccinat. Pfizer. Niciun efect advers. JOS CU PANDEMIA!

Mă bucur că am avut ocazia să mă vaccinez așa de repede. Sunt în grupa 3, populație generală fără nici o altă prioritizare.Mi-am adăugat profilul pe platformă prin februarie, intrasem să văd dacă funcționează. Nu am avut probleme în nicio secundă. I-am adăugat și pe ai mei, pe jumătatea mai bună, totul a descurs bine.

Pe 15 martie intrasem într-o frenezie de primit vaccin, toată lumea din jurul meu vorbea despre asta, cum facem să prindem un loc cât mai în față pe lista de așteptare???!?!? În ce localitate uitată de lume să mergem să ne vaccinăm???? Felicitări pentru ideea de turism intern, apropo!

meme vaccin

Am intrat apoi pe lista de așteptare de la Romexpo, cel mai aproape centru de vaccinare de domiciliu. Nu eram prea entuziasmată ca eu sau partenerul meu să conducem o oră-două după vaccin. După ce s-au deschis listele de așteptare pentru mai multe centre la Romexpo, am mutat rezervările la Centrul de vaccinare 8. De la Moderna, la Pfizer. În contextul unei probleme de sistem, am făcut programările pentru sfârșitul lui martie. Ambele programări au fost pentru intervalul 8-9 dimineața. M-am gândit că ne trezim și rezolvăm, apoi ne vedem de restul zilei.

Prima doză de vaccin

Pentru prima doză, am ajuns la 8 fără 10, ne-am așezat la coadă. Din când în când, auzeam un paznic care dădea diverse indicații: păstrați distanța, purtați mască, dacă vreți să fumați mergeți în lateralul cozii. La 8 fix s-a deschis centrul, după vreo 20 de minute am intrat și noi. La intrare ne-a luat temperatura, ne-am dezinfectat, am completat o fișă de triaj, am răspuns la câteva întrebări generice unui medic, am lăsat buletinul pentru scanare într-un dispozitiv ca la vot, am primit un bilet cu numărul cabinetului. Numărul cabinetului este orientativ, doamnele asistente preiau pacienți pe măsură ce se eliberează. Am intrat fiecare într-un cabinet mic, dar cuplurile pot intra și împreună. O doamnă mi-a preluat fișa de triaj și buletinul, iar cealaltă mi-a arătat că seringa era sterilă și borcănelul cu *minunea*. În 5 secunde m-a înțepat, mi-a spus să iau paracetamol la nevoie și să pun comprese reci, și m-a evacuat. Am întrebat-o dacă sunt limitări de vreun fel: să nu faceți efort intens și să nu consumați alcool vreo 2 zile. Am mai stat vreo 15 minute în sala de așteptare. La plecare, am trecut pe la niște birouri de lângă ieșire și am primit adeverința de vaccin cu care trebuia să mă prezint la rapel.

A doua doză / Rapelul

După 21 de zile, ne-am așezat iar la coada pentru centrul 8 de la Romexpo. De data asta am fost mai relaxați, am ajuns pe la 8:10 și am intrat după vreo 25 de minute. Același procedeu, doar că de data am menționam pe fișa de triaj că am făcut alte vaccinuri recent, adică prima doză. Înțepat, așteptat, luat adeverința de vaccinare. De data asta cu mențiunea că putem lua adeverința și online de pe site-ul adulti.renv.ro.

Pe acest site trebuie să selectezi butonul din stânga, să bifezi că ești de acord cu procesarea datelor personale, completezi CNP și nr. de telefon. Apoi primești un sms cu un cod, îl introduci și se deschide versiunea PDF a fișei printate pe care ai primit-o la centru.

Efecte adverse de la vaccin

Amândoi am avut dureri locale, adică ne-a durut umărul stâng vreo 2-3 zile, după ambele doze. Altfel, am încercat să ne hidratăm și să evităm să obosim corpul inutil (nu am băut alcool).

Eu sunt bine fizic, chiar dacă mental nu mai suport masca. Am vrut să fiu împăcată cu mine că am făcut tot ce am putut să se termine o dată pandemia. O să rămân cu obiceiul de a mă spăla pe mâini/dezinfecta după fiecare interacțiune. Poate voi putea ieși din țară anul ăsta fără grija carantinării. Dar măcar voi fi mai liniștită că dacă fac Covid va fi o formă ușoară și nu ajung în spital. Sau – opțiunea care mă înfioară – sunt șanse minime să dau virusul altcuiva și persoana respectivă să ajungă în spital sau mai rău.

Constatări și concluzii

  • Oamenii de la Romexpo se mișcă repede, sunt amabili, răspund la întrebări, se vede pe ei că sunt obosiți.
  • Este nevoie de mai multă comunicare proactivă. Fluturași și broșuri peste tot cu recomandări, sfaturi, ce să faci după vaccin în funcție de reacții. În limba română, nu limbaj de lemn. Spoturi la radio și la tv despre ce presupune vaccinul și la ce senzații din corp să fii atent. Nu vreau să fiu eu nevoită să sap după informații, eventual și în engleză la OMS.
  • Fiecare e responsabil pentru cum se simte. Să meargă periodic la consultații, să fie atent dacă are o tuse pentru că s-a înecat sau e ceva de lungă durată. Din astea de nu ne învață nimeni la școală.

Faceți vaccinul dacă vă permite starea de sănătate 🙂

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.