Insulele Canare sunt foarte atractive pentru că au vremea bună tot timpul anului. Zborul direct din București durează cam 6 ore, cu Wizzair – deci nu e cel mai confortabil. Te ajută dacă-ți zic că merită chinul pe acele scaune incomode? Hai, ia-ți ochelarii de soare și să pornim în călătorie.

O scurtă lecție de istorie

Insulele Canare sunt ca un mix al culturilor, cu influențe din partea fenicienilor, romanilor și chiar a piraților. Dar schimbarea reală a venit atunci când spaniolii au apărut în secolul al XV-lea. Datorită lui Columb, aceste insule au devenit o oprire crucială pentru navele care navigau spre Americi. Locația strategică a insulelor le-a făcut și o țintă pentru pirați, ceea ce adaugă o doză de aventură în trecutul lor.

O scurtă lecție de geografie

Acum, să vorbim despre geografie. Aceste insule sunt o adevărată minune geologică, dat fiind că sunt insule vulcanice! Știi, ele fac parte din Africa, dar sunt conectate politic și cultural la Europa. Este ca și cum Mama Natură nu ar fi putut să-și facă o părere clară, așa că a decis să creeze ceva unic.

Insulele Canare constau în șapte insule principale, fiecare cu propria ei personalitate. Tenerife este viața petrecerii, cu cea mai înaltă vârf din Spania, Muntele Teide. Gran Canaria este ca surferul relaxat al grupului, cu plaje nesfârșite și dune. Lanzarote este fratele artistic, acoperit de peisaje vulcanice suprarealiste. Fuerteventura se învârte în jurul sporturilor nautice, în timp ce La Palma este visul unui drumeț cu păduri dese. El Hierro și La Gomera sunt insulele mai introvertite, perfecte pentru cei care caută o evadare mai liniștită.

Eu am fost doar în Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura și Lanzarote, așa că ce-ți povestesc se referă mai degrabă la aceste insule.

Deci, ce găsești și ce poți face în Canare?

În aceste insule vei găsi foarte mulți vest europeni. Nemți, britanici, scandinavi. Mulți entitled și nepoliticoși, în contradicție totală cu spaniolii amabili și veseli. Dacă ți se pare românii sunt urâcioși, noi măcar suntem obișnuiți cu relaxarea de vară. Unii oameni din acele nații nu se pot des-crunta.

Dar atmosfera generală o să te facă să-i ignori rapid și să te bucuri de viața pe insulă.

Să începem cu cel mai important lucru: plajele. Fie că îți place să te bronzezi, să faci sporturi nautice sau să construiești castele de nisip, vei avea unde să te bucuri de ele. Playa del Duque în Tenerife și Maspalomas în Gran Canaria sunt două dintre cele mai populare destinații. Însă golfuri faine și plaje ascunse vei găsi cu duiumul pe maps (și în listele mele de articole).

Dar nu e totul despre litoral. Ce-ai zice de o drumeție pe un vulcan? Muntele Teide din Tenerife este o adevărată provocare, iar priveliștea de la vârf este uluitoare, vezi celelalte insule! Parcul Național Timanfaya din Lanzarote este ca o altă planetă cu terenul său ciudat, asemănător cu cel lunar.

Vorbind despre Lanzarote, aici se află și Jameos del Agua, un complex de peșteri unic, transformat într-un centru de artă și cultură de artistul local César Manrique. Este o experiență suprarealistă pe care nu o vei găsi nicăieri altundeva.

Dacă îți plac sporturile nautice, Fuerteventura este locul potrivit. Windsurfing, kitesurfing și surfing sunt practic o religie aici. Vânturile constante și valurile mari îl fac un paradis pentru cei în căutare de senzații tari. Bine, și celelalte insule sunt ofertante în ce ține de valuri nebune. Eu am locuit o lună în El Medano din Tenerife și era pliiin de astfel de sportivi.

Nu uita să încerci și bucătăria locală. Sosul Mojo este un must-try – este echivalentul Insulelor Canare al ketchup-ului. Combină-l cu fructe de mare proaspete și un pahar de vin local și vei fi în raiul gastronomic.

Cum te deplasezi pe insulă

Dacă vrei să vizitezi insulele Canare, depinzi de mașină. Sigur că poți rezerva tururi în care să te ia ghidul de la hotel. Însă dacă nu vrei să depinzi de ei, trebuie să închiriezi. Vestea bună este că regulile sunt aceleași ca pe continent, fiind parte din Spania. Iar infrastructura este minunată, cu autostrăzi care care te ajută să ajungi dintr-o parte în alta a insulei.

Reguli de știut dacă conduci:

  • Se conduce pe partea dreapta, în stil european.
  • Limitele de viteză sunt de obicei bine semnalizate și sunt strict aplicate, nu vei vedea spanioli gonind pe autostradă.
  • Fii atent la sensuri giratorii, pentru că sunt multe și te ajute să optimizezi drumurile. Chiar și când nu vrei neapărat să ieși din mijlocul orașului direct pe autostradă.
  • Parcarea poate fi puțin complicată în orașe, deci pregătește-te să cauți un loc de parcare. Locurile de parcare sunt marcate cu diverse culori (poți opri pe albastru, dar nu pe galben).
  • Prețul pentru parcare depinde dacă ești rezident spaniol – deci profită dacă ai pe cineva în grup sau o cunoștință locală.
  • Noi am închiriat de la Cicar doar. Au preț bun, nu-ți cer card de credit și depozit, și poți lăsa mașina și în altă locație.
  • Un aspect interesant pe unele dintre insule, cum ar fi Lanzarote și La Palma, este că s-ar putea să întâlnești drumuri cu o singură bandă, împărtășite de traficul din ambele direcții.
Booking.com

Transportul Public

Acum, dacă preferi să nu conduci sau vrei să economisești bani, transportul public este o opțiune. Autobuzele sunt principala modalitate de transport public și sunt în general fiabile și accesibile. Fiecare insulă are propria sa companie de autobuze, așa că asigură-te că verifici orarele și rutele locale.

Dacă planifici să faci o călătorie între insule, feriboturile sunt soluția. Ele leagă insulele mai mari și chiar unele dintre cele mai mici. Feriboturile sunt spațioase, confortabile și oferă priveliști minunate ale oceanului. Asigură-te doar că îți rezervi biletele în avans, mai ales în sezoanele de vârf.

Poți lucra remote din Insulele Canare?

Am descoperit Tenerife întâi și celelalte insule ulterior (voi reveni cu articole dedicate, promit!) când am lucrat la distanță de acolo. Infrastructura de internet este foarte bine dezvoltată, mai ales în orașe. Sunt comunități de nomazi peste tot, cafenelele sunt obișnuite cu oameni însoțiți de laptopuri. Așa că dacă te gândești să lucrezi din Insulele Canare, îți recomand destinația.

Cât de potrivite sunt Insulele Canare pentru copii?

Dacă nu te sperie zborul lung, mergi liniștit/ă cu copilul acolo. Orașele sunt optimizate pentru pietoni, cu trotuare large și borduri joase pentru cărucioare. Dar eu nu am trăit experiența, vezi la Lipa Lipa cum a fost pentru ei.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.