A mai trecut puțin de când am scris primul articol din seria Scriu și critic, s-au mai adunat nervi, așa că este timpul pentru alte 3 subiecte analizate cu mai puțin zen decât de obicei.
1. Uber și taxiurile
A înnebunit tot Bucureștiul cu fantasticul UBER! Ba că-i scos în afara legii, ba că ăștia au o găselniță să se ferească de lege, ba e fantastic să te dai cu ei prin oraș, ba susții ilegalități. În orice fel o fi, e problema fiecăruia dacă alege să meargă cu trotineta sau să ia elicopterul personal într-o duminică de toamnă din Franța în România. Numai pune-ți ordine în gânduri! Nu poți dimineață să scrii pe facebook ce taximetrist minunat ai luat din stradă, cu care ai avut cele mai profunde discuții, iar seara să înjuri taximetriștii spunând că-s toți niște jegoși și ce miracol divin este UBER pe străzile Bucureștiului. Fii serios, tot mașina galbenă va fi mai utilă întotdeauna și nu sunt toate experiențele cu taximetriștii negative (mai ales dacă le comanzi prin Clever).
De reținut: taximetriștii s-au învățat cu clienți care nu comentează. Dacă-i spui frumos să schimbe muzica, să nu mai fumeze sau să meargă mai încet, că nu te grăbești, sunt convinsă că-n majoritatea cazurilor reacția va fi pozitivă. Dacă va fi negativă, dă un telefon rapid la dispecerat pentru o plângere 🙂
2. Profesorii și cărțile
M-am plâns deja și pe facebook, aici vreau să dezvolt puțin subiectul. Știți probabil deja de profesorii care scriu cărți cu nemiluita pentru a le vinde apoi fraierilor de studenți ca suport de curs (suport de curs care ar trebui să fie musai gratuit de vreo 3 ani încoace, but well…) Cauzele sunt multiple: salarii mici, creșterea reputației și a gradului universitar, paradigma facultății diferită de alte facultăți de profil din țară și multe altele, nevoie de afirmare și de exprimare a părerilor proprii. Bun, cele mai multe motive ar trebui să genereze lucrări academice de înaltă calitate, nu o sumă de cursuri de la materii diferite care să genereze o carte haotică și alandala, fără cap și fără coadă, cu o groază de parafrazări. E lipsă de respect față de cititori, studenți sau nu.
De reținut: profesorii ar trebui să fie modele pentru studenții sau elevii lor, să-i inspire la evoluție personală și profesională, nu la trișat și superficialitate.
3. CFR și RATB
CFR a făcut un parteneriat cu RATB în această perioadă și, dacă ești călător fidel, beneficiezi de un preview al întârzierilor de vară!!! Nu este grozav? Cum șinele de tren se încing pe vară și se dilată, iar trenurile trebuie să meargă mai încet, așa începe să se încingă și șinele de la tramvaie în București. Ceva de vis, nu-i așa? Ce e mai bun decât să fii prins într-o cutie încinsă de metal, chiar pentru un timp dublu decât te așteptai? Da, mersul cu tramvaiul mă face să sufăr uneori, sunt o masochistă și voi merge toată vara cu el.
De reținut: ia un evantai și o sticlă de apă cu tine, stai acolo unde se prind vagoanele să nu te prindă soarele pe nicio parte și încearcă să nu atingi nimic, totul este super încins.
6 Comments
Luiza · June 10, 2015 at 11:27 pm
Citindu-te am ajuns la concluzia ca te-am cam influentat astazi!
gabriela · June 11, 2015 at 12:10 am
Păi perspective diferite să fac să am o părere mai informată 🙂
Olivian · June 12, 2015 at 5:19 pm
Care-i faza cu „un preview al întârzierilor de vară” ? Mai multe detalii că mi se pare șocant :))
gabriela · June 15, 2015 at 3:17 pm
ce ți se pare șocant? că infrastructura este proastă atât la CFR, cât și la RATB, iar dilatarea șinelor duce la restricții de viteză? 😀
Olivian · June 22, 2015 at 6:16 pm
da, restricții de viteză de la acei 50 km/h ? dar ideea era, dacă ai restricții de viteză, pune direct timpul mai mare pe bilet, că știi că va fi așa… întârzierea este ceva neaștepat, nu ceva pe care ai putea contoriza..
de asta mi se pare absurd să ai un preview al întârzierilor…
Gabriela · June 22, 2015 at 6:19 pm
dacă apar direct cu o durată mai lungă, trece la următoarea clasă de tren (inter-regio -> regio) și biletele ar trebui să fie mai ieftine 🙂