Bună dimineața, soare! Mă bucur să văd că soarele e înapoi pe cer, au fost câteva zile cu întuneric și frig – primul înamic al trezitului de dimineață. Iată, aproape se face o lună de când încerc să mă trezesc la 7. Iar uneori mă trezesc singură înainte de 7.

Poate că pentru aceia dintre voi care lucrează 9-18, să te trezești la 7 este o oră mai mult decât decentă. Programul meu îmi permite lejer să mă dau jos din pat la 9 jumate, așa că vă rog să-l vedeți ca un efort. De ce am vrut să am o rutină: pentru că serile de obicei îmi sunt ocupate sau secate de energie pentru a mai face ceva, iar alea 2-3 ore de dimineață mă ajută să echilibrez balanța.

De unde începi cu rutina:

  1. vezi de câte lucruri depinzi – eu doar de programul de la serviciu, dar tu poate ai copii, câini, program sportiv.
  2. de ce vrei să te trezești mai devreme – eu vreau să mă ocup mai mult de proiectele personale, precum acest blog, tu poate vrei să alergi la maratoane și trebuie să te antrenezi pentru asta.

Știi pentru ce vrei să te trezești de dimineață, dar ce ai exact de făcut? Exact, notează-ți câteva lucruri de făcut, care să fie ușor de îndeplinit. Eu am 5 lucruri până la ora 10, care includ chestii precum: scrie despre X, schimbă așternutul la arici, pune la spălat, etc. Lucruri mici, care nu mă forțează să am mai multe obiceiuri deodată. Să mă apuc să merg la înot de la 7 ar fi un efort prea mari și brusc pentru mine.

O dată ce ai stabilit aceste lucruri, culcă-te devreme. La început va fi greu, ba chiar în primele zile vei reuși să dormi numai 6 ore pentru că nu mi-e somn. Dar apoi oboseala de peste zi își va face efectul și vei pica de oboseală. Și sigur că ar ajuta: să nu mănânci târziu, să eviți folosirea telefonului sau a laptopului (orice ecran luminos care i-ar spune creierului tău că e încă zi), să nu bei prea mult alcool (sigur, poți pica de beție, dar chiar ți-ai dori o mahmureală?).

Planul meu este ca până în primăvară să mă trezesc cu ușurință de la 7, ulterior să împing ora de trezire către un 5.30. Vedem cum iese asta, o să vă țin la curent pe vlog, pe care vă invit să-l urmăriți, vorbesc mai mult despre partea de pregătire a rutinei.

Share Button

5 Comments

Amy · October 30, 2018 at 3:51 pm

Wow, asa dimineata, 5:30? Eu abia reusesc pe la 7:30-8:00 sa fac ochi si sa ma dau jos din pat, dar asta doar daca adorm devreme, gen 10:30. 😀 In weekend recuperez, mai devreme de 10 nu prea ma dau jos din pat.

    Gabriela · October 31, 2018 at 11:11 am

    Inca sunt la stadiul de 7, acum reusesc sa ma trezesc singura. 5 30 sa vedem mai la primavara.

Ioana · November 13, 2018 at 3:56 pm

Foarte interesant sa dau de articolul asta fix astazi, cand pentru prima data dupa mult timp si cu mult greu, m-am decis sa ma trezesc la 6 in loc de 8, cum fac de obicei. Am vrut sa-mi fac ziua cu 2 ore mai lunga si sa nu mai fiu incontinuu pe fuga. Sa vedem cat ma tine programul asta :))

    Gabriela · November 13, 2018 at 6:24 pm

    Oh, este o schimbare abrupta de 2 ore, sper sa te tina. Cred ca conteaza sa te mentii ocupata in perioada aceea de timp, sa fii entuziasmata sa te trezesti pentru acele lucruri.

Cum ar fi să dormi la Ikea? • Gabriela Deleanu · September 13, 2019 at 10:33 pm

[…] în plus pe tărâmul viselor, ceea ce nu e mereu pe placul altora. În același timp, promovez trezitul devreme. Unii laudă diete miraculoase, eu laud orele de liniște de dimineață, când îmi pot vedea de […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.