E ușor să arunci multă mâncare. Mai ales acum pe timp de vară, când nu par niciodată să fie îndeajuns de multe roșii parfumate și cireși dulci în sacoșă.
Îți propun câteva idei de bază pentru a evita risipa de mâncare în lunile astea calde. Asta înseamnă și că o să duci mai rar gunoiul, deci poți pune problema și așa.
1. Inventar în bucătărie
Pentru a arunca mai puțin trebuie să cumperi mai puțin. Începe cu un inventar cu produsele de bază pe care le ai în bucătărie. Apoi vezi ce program ai în zilele următoare și ocupă-te de un meniu (meal plan), astfel încât să ai mereu ce mânca acasă, și să nu ajungi să o arunci ulterior. Astfel îți faci listă de cumpărături să cumperi doar ce ai nevoie, și te înveți să gătești in batch, ingrediente pentru mai multe porții deodată.
2. Fă rai din ce ai
Întâi de toate, ai grijă de mâncarea pe care o ai deja. Greșeala mea majoră este că mai uit mâncarea pe aragaz, cât se răcește, rămâne peste noapte, iar a doua zi nu mai e super bună. Așadar, păstrează mâncarea la rece, în vase potrivite, acoperită.
Ce rămâne: pune la congelator pentru mai târziu. Congelatorul este prietenul cel mai bun al tău când vine vorba de păstrarea mâncării. Iar dacă ai îngrediente de bază pe care vrei să le rezolvi rapid, uite câteva idei rapide:
- Frittata – omletă la cuptor, cu legume rămase.
- Gazpacho – supă rece din roșii, un castravete și 2 felii de pâine, la blender.
- Smoothies – mix la blender cu de toate.
- Supe creme.
- Apă cu fructe.
3. Grijă la context
Dincolo de ingrediente și mâncare, mai sunt câteva aspecte la care putem avea grijă. Poți să nu mai arunci pâinea, dar ai de aruncat punga de plastic în care era împachetată. Uite câteva idei la care mai poți fi atent/ă:
- Evită pungile de plastic. Pune legumele/fructele în săculeți din material textil sau refolosește-te pe alea de plastic de acasă. Ia mereu cu tine o sacoșă din pânză.
- Caută producători locali. Fie că alegi lanțuri de magazine sau mergi la piață, încearcă să cumperi produse de la ferme locale. Degeaba sunt de la piață bananele alea, tot nu-s din România 🙂 Mega Image, Carrefour și alte lanțuri de magazine au contracte cu producători locali. Sau apelează la cunoștințe și neamuri care au ferme pe lângă oraș.
- Transformă borcanele de Nutella în recipiente pentru tiramisu, și sticlele de prosecco în vaze pentru flori. Refolosește ambalajele cât poți de multe.
0 Comments