Am avut mereu în cap ideea că în România se joacă și hochei pe pentru că știam că la Liceul Sportiv din Galați se juca acest sport. Doar că nu m-a preocupat să caut activ, ci știam ce-mi apărea la știri. Noroc că de la o postarea a lui Eduard Novak (campion paralimpic la ciclism și fost ministru al sporturilor), am ajuns pe profilul de instagram a Federației Naționale de Hochei pe Gheață, pe care te invit să o urmărești pentru că sunt foarte activi.
Ei bine, o dată motivată de curiozitate generală despre sport și apoi de comparația cu ce vedeam în filmele americane despre hochei pe gheață, am făcut un mic research pe care-l împărtășesc cu tine. Poate te prinde și ne vedem pe la vreun meci live.

Istoria hocheiului în România
Originar din Canada, unde a fost jucat pentru prima dată la sfârșitul secolului al XIX-lea, hocheiul a devenit rapid popular în întreaga lume, fiind inclus în programul Jocurilor Olimpice de Iarnă în 1920. În România, primele încercări de a practica hocheiul pe gheață datează din anul 1910, la București, unde au fost formate echipe de școlari. Cu toate acestea, abia după Primul Război Mondial, hocheiul a început să prindă rădăcini solide, în special la Brașov, unde s-au desfășurat primele meciuri oficiale în anii 20
Resurse și poză de la historia.ro, și-ți recomand acest articol care povestește pe larg despre istoria hocheiului.
Un moment important în istoria hocheiului românesc a fost afilierea, la 24 ianuarie 1924, la Liga Internațională de Hochei pe Gheață (LIHG), eveniment ce a marcat recunoașterea oficială a acestui sport în țara noastră. De-a lungul anilor ’60, ’70 și ’80, echipa națională a României a participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice de Iarnă (1964, 1968, 1976 și 1980).
Echipe de hochei în România
În prezent, hocheiul pe gheață românesc se desfășoară atât la nivel masculin, cât și feminin, prin intermediul campionatelor naționale organizate de Federația Română de Hochei pe Gheață (FRHG).
Echipe masculine de hochei pe gheață:
- CSM Corona Brașov
- SC Miercurea Ciuc
- ACSH Gheorgheni
- CSM Galați
- CSA Steaua București
- CSHC Fenestela 68
- Sportul Studențesc
Aceste echipe participă atât în Campionatul Național, cât și în competiții internaționale, precum Erste Liga, unde se duelează cu formații din alte țări europene.
Echipe feminine de hochei pe gheață:
- ACS FOX Gheorgheni – actualmente câștigătoarea campionatului național
- CSS Târgu Mureș
- CS HC Márton Áron
- SC Miercurea Ciuc
- Sportul Studențesc
Unde se joacă meciuri în România
După cum probabil te aștepți deja, acest sport nu este extrem de dezvoltat și nu sunt foarte multe patinoare moderne unde echipele se pot antrena.
Însă putem merge la meciurile de la Sepsi Arena (Sf. Gheorghe) și să sperăm că în București pe Berceni Arena.
Povestioară: pentru că echipele sunt subfinanțate, asta duce la reducere de costuri în mai multe direcții. Iar când a fost meciul Sportul Studențesc și ACSH Gheorgheni, paza nu a fost putut fi asigurată de echipa bucureșteană, așă că au jucat fără spectatori.
Anyway, toate biletele disponibile se pun în vânzare pe bilete.ro.

Cum se organizează o echipă de hochei și regulile jocului
Hocheiul pe gheață este un mix între sport de contact, viteză și strategie, ceea ce face ca meciurile să fie foarte alerte.
O echipă de hochei pe gheață este formată, în mod obișnuit, din 20-23 de jucători, dintre care doar 6 sunt pe gheață simultan: un portar, doi fundași și trei atacanți. Pe parcursul unui meci, schimbările de jucători sunt frecvente și rapide, pentru a menține un ritm ridicat și a evita oboseala.
Durata meciului – Un meci oficial are 3 reprize a câte 20 de minute, cu pauze între ele. Dacă scorul este egal după timpul regulamentar, urmează prelungiri sau lovituri de departajare.
Echipa care înscrie cele mai multe goluri câștigă. Pucul trebuie să treacă integral linia porții pentru a fi considerat gol. Un atacant nu poate intra în zona ofensivă înaintea pucului. Dacă o face, se acordă repunere de joc în zona neutră.
Icing – O echipă nu poate trimite pucul din propria jumătate până în spatele liniei de fund a adversarilor fără ca acesta să fie atins de cineva. Dacă se întâmplă, jocul este oprit și se reia în zona echipei care a comis greșeala.
Inside NHL: O privire în culisele hocheiului nord-american
Știm deja că sportul își are originile în America de Nord, așa că acolo ne uităm să învățăm de la cei mai buni. Iar despre această mini-serie, Inside NHL, am aflat dintr-un tiktok care denunța faptul că Netflix l-au inclus pe Anze Kopitar (campion în NHL) în Drive to Survive drept ”Zak’s friend”, când omul e ditamai sportivul.
Seria este produsă de aceiași echipă care a făcut Drive to Survive, și m-a prins după primul episod.
0 Comments