Cine s-a plimbat puțin prin alte țări și apoi a început să viziteze România, sigur a scos măcar o dată pe gură cât potențial are locul ăsta!
Deși nu scriu constant despre excursiile din țară, ajung periodic în diferite colțuri ale sale. Mai peste tot mă enervează treaba de mântuiala și potențialul neexploatat. Poveștile care nu se spun despre locuri cu o istorie bogată. Drumurile care nu sunt bune până la destinație.
Partea care mă sâcâie cel mai mult este că în alte țări aruncăm cu bani să vedem lucruri locale speciale. Iar pe aici le luăm de bune. Vorbind cu localnici, chiar și ei au uitat valoarea locului pe care-l au în zonă.
Pentru un minim de interes în promovarea corectă a unor destinații turistice, ai din start beneficii:
- faci bani local
- știe lumea de tine
- nu moare un meșteșug, un obicei
- dai mai departe învățămintele altor generații
- și altele probabil, atât mi-a venit în minte ca simplu turist.
Am ajuns la Băile Herculane, o localitate amplasată între dealuri, cu legende în jurul numelui, cu resurse naturale la îndemână. Doar prețurile au legătură cu anul 2020, altfel stațiunea turistică este dezastru. Kudos pentru HerculaneProject că vor să schimbe ceva. Orșova poate fi o destinație de lux. Tg. Jiu, Reșița, au atâta de oferit!
Județul Caraș-Severin cu parcurile naturale de acolo este mult prea subestimat. Autostrada Timișoara-Sibiu este unul dintre cele mai frumoase drumuri pe care am fost.
Transfăgărășan. Cu un drum decent în partea dinspre Sibiu și cu un drum peticit găurit pe partea dinspre Argeș. Un drum național nu ar trebui să aibă treabă cu curtea prin care trece, dar diferența este mult prea puternică.
Constanța & Dobrogea – un loc al diversității culturale cu 8 lăcașe de cult diferite!! Însă tot ce auzi în școală despre Dobrogea este aruncat la coșul de gunoi în viața reală. Ce influențe grecești, hai în club. Și nu mă alint că nu ar fi bune și locurile de distracție. Dar dacă sunt ocazii să mulțumești mai mulți oameni, de ce să n-o faci?
Vezi la Lipa-Lipa o serie de articole despre Dobrogea. Iar Simona, de exemplu, caută conace părăsite.
Partea faină și motivațională este că sunt oameni care mișcă lucruri. Cum sunt Fragmente, care se duc pe coclauri să descopere mâncare și muzică locale. Apar ici-colo antreprenori care vor să facă lucrurile cum trebuie. E mai complicat să ajungi până acolo, sau să afli de ei, dar merită efortul.
Iar oricât de clișeic sună, îmi dau seama că sunt pretenții de millennial. Avem așteptări să fie ceva bun. Cu poveste. Care să fie din zonă. Dă-mi de mâncare mânătărci în loc să-mi pui în față niște paste obosite.
Și chiar avem nevoie de ridicat tot ce se poate. Interesele și curiozitățile sunt atât de diferite, încât nu poți să pui pe circuitul turistic doar biserici și mănăstiri. Sau să mă trimiți la ruine fără un panou informativ. Iar România are, slavă Cerurilor și Naturii, foarte multe de oferit.
În concluzie, banii oricum trebuie să circule. De ce să nu circule cu satisfacție? Fără să te simți jecmănit la sfârșitul tranzacției. Să fii așa de încântat încât să postezi pe instagram despre?
0 Comments