Nu călătoresc eu prea mult, dar de fiecare dată când ajung într-un oraș nou, folosesc des transportul în comun și picioarele proprii. Mi se pare cea mai ușoară formă de a vedea localnicii și obiceiurile lor (cum ar fi că nu stau cu ochii în telefon non stop).

Oricât de rar-călătoare sunt eu, îmi fac așa niște idei despre cum sunt orașele diferit structurate și la ce trebuie să fii atent în fiecare. În București nu prea mai e nevoie să fii atent la câini vagabonzi. În Roma ești atent la scutere, în Amsterdam la bicicliști, iar în Londra să te uiți în sensul care trebuie când traversezi (slavă Cerului că au Look Right! la orice intersecție!). În Berlin, la ce să fii atent?

Uite ce m-a provocat să scriu fix după Berlin despre treaba asta. Fiind Germania practic mama mașinilor în Europa, în mintea mea vedeam deja doar mașini și la metrou. Sigur că am văzut câte ceva…

Cu toate astea, ghici ce: am avut loc pe trotuare printre mașini, am traversat fără probleme (uneori chiar și pe roșu, ups!). Nu intru în discuția legată de banda de bicicliști (care nu erau în niciun caz ca-n Amsterdam de mulți), că deja ajungem departe. Zile de weekend + luni, da?

Comparitiv, Bucureștiul într-o marți la ora 11am: plinplinpliiin. Nu poți traversa nici pe verde la semafor :)) Știu că nu vin cu o noutate nemaiauzită, sunt doar wtf.

Ai o țară super șmecheră pe mașini + bani = mulți pietoni. Ai o țară slabă pe mașini + sărăcie = milioaaaaane de mașini pe stradă. Am I missing something?

Google Maps te ajută să-ți faci itinerariu cu ratb/metrou dacă nu le știi. Orașul este relativ mic și ușor de parcurs pe jos, nu mai zic de biciclete/trotinere (electrice). Cât de tare să te grăbești (să fii în întârziere basically) ca să folosești mașina atât de mult? Also, cât de comod?!

Iar mă întorc la Berlin: în autobuz, stația în fața unui mall, urcă 3 tipe care arată bine, cu pungi de cumpărături de la diverse branduri – fără nicio figură și fiță. Validează biletul și vorbesc în germana lor. Noi suntem fuduli, știu, nu putem urca în troleu cu pungile de la Zara.

Also: metrourile noastre sunt mai mișto.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.