Totul are un preț pe lumea asta. Deși cel mai popular exemplu de care suntem înconjurați este schimbul de integritate / demnitate pentru bani, nu totul este despre bani. Despre droguri se zice că îți oferă niște stări amplificate în detrimentul acelor senzații în versiunea lor normală din viitor. Mai auzim că nu te poți bucura de lucrurile bune dacă nu ai parte și de lucruri rele. Că lumina strălucește mai mult în întuneric. Oricât de dramatice ar fi aceste metafore, cert este că nu putem avea doar roz și sclipici în viața noastră.

În ultima vreme, m-am tot lovit de această idee cu care ar trebui să fac pace.

Urmăresc un serial ușurel pe Netflix, Once upon a time. E cu prințese și magie în zilele noastre. Iar Rumpelstiltskin, Întunecatul, cel care îndeplinește dorințe, repetă periodic că magia vine cu un preț. Orice favoare pe care o face trebuie să fie plătită într-un fel sau altul.

Apoi, a mai fost o fază din Lucifer, un alt serial pe care-l urmăresc. Moare un personaj, toată lumea suferă, inclusiv ființele divine. Acestea din urmă nu înțeleg de ce există asemenea suferință, iar Linda (psiholog) le spune că acesta e prețul pe care-l plătesc pentru bucuriile din trecut și amintirile frumoase.

În cele din urmă, vorbeam cu Cristina (care-mi este coach de câteva săptămâni și e foarte mișto), despre ideea de a fi top performer și prețul aferent. Îi povesteam că citesc în fiecare dimineață din Tools of Titans și că mă simt motivată să mut munții. Ea mi-a amintit că eu descopăr în carte doar o parte a poveștii, că acei oameni au avut de pierdut pe alte părți: sănătate, familie, prieteni.

Așadar – nu le poți avea pe toate, e naiv să crezi asta. Iar dacă media/societate scoate în față doar o parte a poveștii, ține de noi să ne uităm și în laterale. Unii își asumă conștient decizia că au de pierdut anumite lucruri pentru succes în altele. Nu înseamnă că toată lumea ar trebui să le urmeze exemplul. Nu că decizia lor e una greșită, că aș vrea să ne îndepărtăm de lentila asta alb-negru. Doar că lucruri diferite funcționează la fiecare dintre noi și ar trebui să le prioritizăm în funcție de ce valoare au pentru noi.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.