În călătoriile noastre, e o bucurie extra când putem participa și la un eveniment care se leagă de pasiunile noastre. Pot fi concerte, meciuri sau festivaluri de toate felurile. Precum festivalurile de flori, cum am fost anul trecut la Festivalul Trandafirilor din Bulgaria.

În București, în ultimii ani s-a dezvoltat o tradiție în a urmări copacii și florile în fiecare primăvară (magnolie, flori de cireș, hortensii). Așa că de ce să nu extindem această curiozitate și la călătorii în afara țării?! În acest articol voi povesti despre câteva dintre evenimentele legate de flori, dedicate și oamenilor de rând.

Să începem cu câteva care mi-au atras atenția și la care sper să ajung:

Grădinile Keukenhof, Amsterdam, Olanda – 21 martie – 12 mai

Sau Festivalul Lalelelor, unul dintre locuri în care-mi doresc de mult timp să ajung. Am întipărite în minte imaginile de la emisiunile tv de când eram mică, cu mii de lalelel înflorite și cu mori de vânt în fundal.

 • Cum să ajungi: Accesibil cu autobuzul din Amsterdam, Haarlem, și Leiden. Există și excursii organizate direct către grădini. Găsești excursii pe GetYourGuide sau pe Tiqets.
 • Activități: Plimbări printre cele peste 7 milioane de bulbi înfloriți, expoziții de flori în pavilioane, și plimbări cu barca pe canalele din grădină.
 • Recomandări: Cele mai bune perioade pentru vizită sunt dimineața devreme sau după-amiaza târziu pentru a evita mulțimile. Keukenhof este deschis doar în sezonul de primăvară, de obicei între martie și mai.
 • Experiență culturală: Pe lângă spectacolul de flori, Keukenhof găzduiește și spectacole de muzică live și expoziții de artă, oferind o fereastră către cultura olandeză contemporană și tradițională.
 • Bilet: începe de la 19 euro, apoi mai crește în funcție de ce lucruri extra ai nevoie.

Detalii complete pe site-ul: https://keukenhof.nl/en.

Festivalul Florilor, Girona, Spania – 11 – 19 mai

Merită legat de o excursie de primăvară în Barcelona.

 • Cum să ajungi: Girona este accesibilă cu trenul de mare viteză din Barcelona. Odată în oraș, festivalul este la distanță de mers pe jos.
 • Activități: Expoziții de artă florală în monumente istorice, concerte, și instalații luminoase pe timp de noapte.
 • Recomandări: Explorați cartierul vechi al orașului pentru a vedea cele mai impresionante aranjamente florale. Vizitați și băile arabe și catedrala pentru expoziții unice.
 • Experiență culturală: Festivalul oferă o perspectivă asupra istoriei bogate a Girona și a legăturii sale cu florile și natura, cu ocazia de a vedea orașul împodobit într-un mod cu totul special.

Nu am găsit încă detalii despre ediția de anul acesta și bilete de intrare, îmi lasă impresia că este deschis publicului larg.

Brussels Flower Carpet, Bruxelles, Belgia – 15 – 18 august

O tradiție bienală care transformă Grand Place într-un covor imens din flori de begonia, oferind un spectacol vizual impresionant.

 • Cum să ajungi: Covorul de flori poate fi admirat în Grand Place, inima orașului istoric.
 • Activități: Vizualizarea covorului floral de pe balconul Primăriei oferă cea mai bună vedere. Evenimentul include și concerte live și spectacole de lumini seara.
 • Recomandări: Evenimentul are loc o dată la doi ani, în luna august, așa că este important să-ți planifici această excursie.
 • Experiență culturală: Este o ocazie unică de a vedea cum tradițiile locale se îmbină cu arta contemporană și cu tematicile sociale curente.
 • Bilet: intrarea în Grand Place este gratuită, dar dacă vrei să mergi în Primărie trebuie să plătești 5-10 euro intrarea.

Chelsea Flower Show, Londra, Marea Britanie – 21 – 25 mai

Este probabil unul dintre cele mai mari evenimente din această categorie. Mi-amintesc că am văzut și pe Netflix o emisiune-concurs pe tematica florilor și peisagisticii, deci mă aștept să fie o întreagă industrie.

 • Cum să ajungi: Londra este servită de mai multe aeroporturi internaționale. De acolo, transportul public oferă legături ușoare către locația evenimentului​
 • Activități: Sunt mai multe grădini amenajate după o tematică dată, plus concursuri și evenimente live, așa că ar trebui rezervate câteva ore bune.
 • Experiență culturală: Este considerat cel mai prestigios eveniment horticol din lume, prezentând grădini spectaculoase și aranjamente florale inovatoare. Include și vizite regale.
 • Bilet: prețul biletului începe de la 38 lire, dar majoritatea ajung până spre 80 lire pentru o zi.

Detalii complete pe site-ul: https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show

7 alte evenimente horticole și festivaluri de flori din Europa

Cum se pare că sunt multe evenimente disponibile, îți las mai jos o listă cu speranța că se leagă de una dintre călătoriile tale. Am adăugat linkuri oficiale acolo unde am găsit.

 1. Festivalul Lalelelor din Istanbul, Turcia – 1-30 aprilie
 2. Exporose în Grasse, Franța – 18-21 mai
 3. Bloemencorso, Olanda – 17-21 aprilie
 4. Festivalul Florilor, Madeira, Portugalia – 2-26 mai
 5. Blühendes Barock Ludwigsburg, Germania – nu are încă date, dar grădinile sunt deschise tot anul
 6. International Garden Festival, Chaumont-sur-Loire, Franța – instalațiile și aranjamentele sunt disponibile câte 6 luni pe an, așa că ai mai mare libertate aici
 7. Festivalul Trandafirilor, Kazanlak, Bulgaria – 31 mai – 2 iunie

Extra, trebuie să menționez pentru România evenimentul Simfonia Lalelelor, care are loc în fiecare aprilie la Pitești. Din păcate, anul trecut nu am fost pe fază să urmăresc data, dar anul acesta aș vrea să fac o excursie de o zi până acolo.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.