Mirajul capitalei pentru cei din provincie este că aici ai mereu ceva de făcut – și nici n-aș putea să-i contrazic. Ba mai mult, pentru zona Moldovei e fascinant cât de multe locuri de cultură sunt în București: teatre, operă, Ateneu.

Iar eu am ajuns abia în toamna asta la un concert la Ateneu.

Am evitat în toți anii ăștia să ajung la un spectacol la Ateneu pentru că nu mă găseam a fi atât de pasionată, de cunoscătoare a muzicii clasice, acolo fiind parcă locul în care nu ești primit dacă nu porți rochii ca-n filme și nu recunoști fiecare acord.

Puțin mai ingrat, poate – gândul că aș putea să mă plictisească un spectacol și să ațipesc pe un scaun din Ateneu m-a făcut să-mi fie prematur rușine pentru ceva inexistent.

Și totuși când mi-a scris o prietenă am bilete pentru un spectacol la Festivalul Enescu pentru diseara la 9 jumate, vrei sa vii? am răspuns cu da total inconștientă. Nu aveam nici măcar fustă pe mine, darămite rochie de gală și eram obosită după lucru.

Pe de altă parte, știu că dacă nu sunt pusă într-o situație diferită, n-am cum să învăț, sa ma cizelez. Par example, nu aveam de unde să știu că nu e relevant rândul de pe bilet, ci locul – scaunele fiind numerotate până la o sută și.

Credeam că se aplaudă o singură dată, la sfârșit, ca la teatru. S-a aplaudat și între concerte. Am aflat că și aici, la final, se aplaudă minute întregi, iar solistul reintră în scenă de câteva ori.

Și – poate cel mai important – nu am adormit 🙂

Am mințit puțintel mai devreme – nu am zis da chiar inconștientă, ci m-am uitat pe pagina spectacolului și am văzut că ar trebuie să se încheie cu Anotimpurile lui Vivaldi. Eh, n-o sa fiu atat de mult pe langa. 

Am fost surprinsă în schimb să descopăr și magia primei părți unde atât dirijorul & solistoul Giuliano Carmignola, cât și Mayumi Hirasaki (concertmaster) au creat o bulă specială pentru noi, o lume nouă separată, prin fiecare sunet al vioarei. În plus, trebuie să menționez și mandolina (?) care a adus un aer latino întregului spectacol.

Acum am înteles magia Festivalului Enescu. 

foto via

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.