Eu am venit în 2011 în București, la facultate. Eram entuziasmată dinainte să mă mut și țin minte că niște cunoștințe mi-au zis că o să-mi treacă entuziasmul, că o să mă plictisesc cu toate lucrurile care-s de făcut.

Nu s-a întâmplat încă, mă bucură să merg la evenimente, la spectacole de teatru, la filme (singura problemă e că mai sunt doar vreo 2-3 cinematografe de stradă), la tururi prin cartiere și plimbări prin parcuri.

Eu locuiesc în Sectorul 1 de ceva vreme și, lucrând de acasă, ies deseori prin cartier (Bucureștii Noi). Însă cum ies din cartier, cum văd altfel de case și blocuri, altfel de oameni, altfel de magazine. Cred că diversitatea asta e printre lucrurile mele preferate despre oraș.

Dar sigur, viața de zi cu zi nu e doar cu evenimente și plimbări. Am un parc aproape, cu mulți copaci, în care mai ies să fac gimnastică cu bătrânii sau să mai joc pingpong cu cei tineri. Sau să mă holbez la cățeii din țarcuri. Am multe magazine și supermarketuri, cu program până târziu, ba chiar și o brutărie cu program non-stop.

Transportul prin București

În ce ține de transport prin oraș: există legendarul metrou (care nu-i preferatul meu că n-am ce să văd pe geam), care am văzut recent că e optimizat pe nevăzători cu table metalice cu detalii în Braille la intrare și dungi metalice pe jos.

Apoi mai ai de la picioarele proprii, la trotinete și biciclete (că e câmpie și ușor de mers), la autobuze și tramvaie. Sau Uber / Bolt / taxi. Orașul e mare, dar nu imens, și e nevoie de mașină proprie doar dacă e de ajuns în anumite zone spre ieșire și mai ai cumpărături (mă gândesc aici la ikea, deși am plecat și cu uberul de acolo cu bagaje).

Cu toate astea, sunt încă extrem de multe mașini în trafic. Sau parcate aiurea, și atunci sunăm la 021.9540 și raportăm la poliție. Eu sunt des ocupată să raportez situații în aplicația ADP Sector 1.

S-a schimbat mult orașul în 12 ani. E mai curat, sunt foarte puțini câini vagabonzi, mai puțini homeleși. Unele lucruri nu se schimbă așa de repede pe cât mi-aș dori, precum curățarea Gării de Nord. Altele se degradează mai repede decât ar trebui, precum Pasajul Basarab.

E scump la capitală? E ca peste tot.

Probabil că marea diferență față de provincie este că nu prea ai o mătușă care-ți dă ouă, carne și legume bune, gratuit sau la un preț mic. Sigur că poți merge la piața de cartier (recomand piața 16 februarie), dar ia mai mult timp.

Dacă mergi la birou, probabil că petreci vreo 40-45 de minute pe drum, 1 oră jumate pe zi, cu program 9-6, seara nu mai ai energie de prea multe. Și atunci alegi ce ți-e mai la îndemână – mergi la mega în loc hypermarket și plătești taxa de confort.

Dar nu e periculos orașul?

E la fel de sigur pentru o femeie cum e și în restul țării. Eu am și o față care nu îmbie la discuții, nu mă uit la oameni pe stradă, așa că nu am avut incidente. Maxim cu șoferii care nu opresc la trecerea de pietoni:). Da, mai sunt cerșetori, ca în orice oraș mare. Trebuie să ai grijă cum îți ții lucrurile, să nu lași toate la vedere. Cu telefonul stăm cu toții non stop în mână, măcar să-l ținem mai aproape de noi.

Altfel, fiecare e pe treaba lui. Chiar am găsit nume bun: empatia grabei. Pentru că toată lumea se grăbește, știu că au de optimizat pentru ei și că nu merită să-i încurci pe alții. De asta sunt mai rare ocaziile când cineva blochează ușa de la autobuz/metrou sau stă cu rucsacul bombat în spate într-un spațiu aglomerat.

Lumea are treabă, are de făcut bani, are de muncit (fiecare în forma sa). Este un oraș extrem de aglomerat. E capitală și are ritmul propriu de mișcare, nu se poate compara cu nimic altceva național.

Deci zici că e bine?

Da, este foarte bine. Eu tot zic că nu aș locui în alt oraș din țara asta, deși nu se știe niciodată. În același timp, îmi dau seama că e copleșitor și obositor. Că poate fi complicat până îți găsești locul, tribul cu oameni care-ți plac ție.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.