Locuind în București, Valea Prahovei este la îndemână pentru o escapadă rapidă. Este o zonă minunată, doar exploatată într-un mod mai puțin sănătos. Aglomerația de pe faimosul DN1 apare așa de des la știri, încât probabil restul țării este săturată de acest clișeu.

În cazul meu, excursiile din ultima vreme s-au întâmplat mai mult pe lângă faimoasa rută. Unul dintre motive este că în program nu am inclus neapărat un traseu montan – iar asta mi se pare mai mult decât suficient să zic pas traficului și agitației. Așa că ne-am reorientat către stânga-dreapta DN-ului.

Iar în acest articol vă propun câteva locuri care ar merita atenția voastră, din estul județului Prahova. Nu intru în foarte multe detalii pentru că fiecare știe ce-l interesează.

Valea Doftanei

Valea Doftanei se află la poalele Carpaților de Curbură, este o zonă liniștită și mai puțin populară.

  • Cheile Doftanei + Rezervația Glodeasa = trasee ușurele de plimbare
  • Barajul Paltinu + Lacul Paltinu
  • Festivalul Cașcavelei – nu l-am prins, dar mi se pare ceva de vizitat, e pe la început de septembrie

Slănic

După cum poate am auzit și pe la lecțiile de geografie, la slănic trebuie să fie și o salină – o mină de sare. Se pare că la Slănic Prahova este singura salină activă din țară – Unirea. Localitatea este destul de mică, dar este populară datorită băilor pentru tratament

Așadar, ce-ar fi de văzut în zonă:

  • Salina Unirea – de reținut că nu merge liftul și ajungi jos cu un microbuz
  • Muzeul Sării – unul dintre cei mai prietenoși muzeografi + o experiență VR inedită
  • Baia Roșie, Baia Verde, Baia Baciului – nu am testat, le-am văzut în afara sezonului
  • Muntele Verde – ceva ce eu nu am mai văzut decât în pozele de pe instagram, un loc care merită mai multă atenție decât vandalizare

Cheia

Mulți s-ar putea să o știe drept ruta ocolitoare pentru DN1, dar și această localitate are farmecul său. Ce se poate vedea la Cheia:

  • În weekenduri se organizează târguri, așa că dacă ești prin zonă și vrei brânză bună (neafumată de gazele de eșapament la marginea drumului) merită un popas
  • Este un traseu ușurel prin pădure, spre Cheile Cheiței
  • Muzeul Florilor de Mină -interesant de aflat despre ele, dar e de notat faptul că nu au treabă cu zona
  • Muzeul Antropologic Francisc Reiner – afli despre unul dintre părinții medicinii în România; chestie extra: poți să-ți calculezi bioritmul.

Extra

Ca idee extra, trebuie să menționez Drumul Vinului. Citisem la un moment dat că nu toate cramele din listă sunt pregătite pentru oaspeți, așa că merită un telefon înainte să porniți la drum.

Încă ceva ce mi-a atras atenția pe hartă este Cascada Schinda, din apropiere de Măneciu. Pare o cascadă în trepte, demnă de poze & filmulețe din dronă.

În plus, cazările au început să fie din ce în ce mai diverse și mai cool. Sunt potrivite inclusiv pentru lucratul de acolo, confirm pe testate. Recomand Booking sau Airbnb pentru descoperit comori.

Acestea ar fi doar câteva dintre locurile unde se poate fugi la aer curat (pe cât posibil), în apropierea Bucureștiului dar nu pe Valea Prahovei. Sunt convinsă că mai sunt destule, puteți lăsa mai jos în comentarii alte destinații.

Share Button

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.